Home ΕΛΛΑΔΑ Δημόσιο: Πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν τα 62

Δημόσιο: Πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν τα 62

0

Το υπουργείο Εργασίας καταργεί τη μεταβατικότητα των ορίων ηλικίας, που ίσχυε μέχρι το 2021. Το «μέτρο» αναμένεται να… ακουμπήσει και τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ

Αλλάζει άρδην το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης-πριν τα 62 έτη- στο Δημόσιο, με ορατό το ενδεχόμενο να «συμπαρασύρει» στο εγγύς μέλλον και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Το υπουργείο Εργασίας, με διάταξη που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση το Σεπτέμβριο, καταργεί οριστικά την μεταβατικότητα των ορίων ηλικίαςσυνταξιοδότησης στο Δημόσιο, που ίσχυε μέχρι το 2021 και βάζει «φραγμό» στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου πριν από τα 62 έτη.

Η εν λόγω διάταξη αφορά αποκλειστικά το συνταξιοδοτικό καθεστώς που διέπει το Δημόσιο και δεν «ακουμπάει», τουλάχιστον στην παρούσα φάση τους ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θεσπίστηκαν με το νόμο 4336/2015 και έχουν ισχύ μέχρι το 2021. Βάσει αυτών διατάξεων, οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του δημοσίου είχαν το δικαίωμα πρόωρης εξόδου και μάλιστα πριν τα 62 έτη.

Η νέα αυτή εξέλιξη, που θα πάρει σάρκα και οστά το Σεπτέμβριο, όταν και θα μετουσιωθεί σε νόμο του κράτους, ενδεχομένως να αποτελεί και τον προπομπό για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό πλαίσιο του ιδιωτικού τομέα και εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, πολύ πιο νωρίς από το 2022.  Ειδικοί επί των θεμάτων της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι αποτελεί αναπόφευκτη εξέλιξη, η οριστική κατάργηση των πρόωρων συντάξεων πριν τα 62 έτη και στο ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στο ΙΚΑ, στα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και σε άλλους αντίστοιχους φορείς που «επιτρέπουν» πρόωρη έξοδο.

Ποιοί είναι οι άμεσα… θιγμένοι

Την «λυπητερή», στην περίπτωση καθολικής εφαρμογής της διάταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα… πληρώσουν κυρίως οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν το 1993). Επίσης άμεσα θιγόμενες, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ελευθερίας του Τύπου» θα είναι ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μητέρες ανηλίκων, τρίτεκνες μητέρες του Δημοσίου και πατέρες ανηλίκων του Δημοσίου.

Πρόβλημα θα ανακύψει και για κατηγορίες ασφαλισμένων που είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010-2011 ή 2012 και τέλος όσοι είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 (4336/2015).

πηγή http://www.sofokleousin.gr

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version