Home ΚΟΣΜΟΣ Συγκρατημένα κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές περιμένουν την Fed

Συγκρατημένα κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές περιμένουν την Fed

0

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Tesla και Apple να σημειώνουν ράλι και ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο υψηλό 25 ετών του 5,25% με 5,50% όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι του 2023. Οι επενδυτές περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων το επόμενο διάστημα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία των τελευταίων μηνών για τον πληθωρισμό. Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ανάγκασαν τις αγορές να αναθεωρήσουν την αρχική τους εκτίμηση για τρεις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων το 2024, με κάποιους αναλυτές να θεωρούν ότι η Fed θα μπορούσε να επιστρέψει στις αυξήσεις αν διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί προς τον στόχο του 2%.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν πάντως σήμερα τα ισχυρά κέρδη των Tesla και Apple.

Η Tesla σημείωσε άλμα 15,3% καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων φέρεται να έχει ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια που παρεμπόδιζαν την εταιρεία να δρομολογήσει στην Κίνα – τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της – τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης (self-driving) που έχει αναπτύξει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Tesla Inc. έχει εξασφαλίσει αρχική έγκριση από κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αναπτύξει το σύστημα υποβοήθησης του οδηγού που έχει αναπτύξει στην κινεζική αγορά. Η αμερικανική εταιρεία έχει λάβει το πράσινο φως με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης. Η Tesla κατάφερε να ξεπεράσει δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια: να φτάσει σε συμφωνία χαρτογράφησης και πλοήγησης με τον κινεζικό κολοσσός της τεχνολογίας Baidu Inc. αλλά και να καλύψει τις προϋποθέσεις για το πώς θα διαχειρίζεται ζητήματα ασφάλειας δεδομένων και προστασίας των δεδομένων.

Από την πλευρά της η Apple ενισχύθηκε 2,5% μετά από δημοσιεύματα ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ξαναμπεί σε συζητήσεις με την OpenAI για να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 146,43 μονάδες ή 0,38% και έκλεισε στις 38.386,09 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 16,21 μονάδες ή 0,32% στις 5.116,17 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 55,18 μονάδες ή 0,35% στις 15.983,08 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με άλμα 6,27 δολ. ή 3,75% και κλείσιμο στα 173,49 δολ. και ακολούθησαν Apple με άνοδο 2,48% στα 173,50 δολ. και η Amgen με κέρδη 2,37% στα 276,38 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Intel (-1,63%) η United HealthGroup (-1,28%) και η Microsoft (-1,00%).

Το κλίμα υποστήριξε σήμερα και η υποχώρηση του γεωπολιτικού κινδύνου εν μέσω αναφορών ότι οι συνεχίζονται οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχασαν πάνω από 1% σήμερα  με φόντο τις συνομιλίες στο Κάιρο, με την αντιπροσωπεία της Χαμάς να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο, μετριάζοντας τις ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η Αίγυπτος διατηρεί ελπίδες για μια συμφωνία, αλλά συνεχίζει να περιμένει την απάντηση στο σχέδιο του Ισραήλ από τη Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαχέμ Σούκρι.

Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και αυτή την εβδομάδα με μεγάλα ονόματα όπως η 3M, η Coca-Cola, η Apple, η Amazon.com και  η Mastercard MA.N να γνωστοποιούν τις επόμενες ημέρες τα οικονομικά τους μεγέθη.

Από τις 229 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τους, το 77,7% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Exit mobile version