Home ΚΟΣΜΟΣ ”Αιμορραγούν” οι κινεζικές μετοχές στις ΗΠΑ – Απώλειες $600 δισ. το 2021

”Αιμορραγούν” οι κινεζικές μετοχές στις ΗΠΑ – Απώλειες $600 δισ. το 2021

0

Οι κινεζικές μετοχές που συναλλάσσονται στις ΗΠΑ αποτελούσαν πάντα δίκοπο μαχαίρι για τους επενδυτές, με την πολυετή ανάπτυξή τους να οδηγείται σε ένα αναπόφευκτο τέλος.

Όπως αναφέρει το marketwatch, μετά από εκατοντάδες πρόχειρες προσφορές στις αμερικανικές αγορές για νέες εταιρείες με έδρα την Κίνα και τεράστιες δυνατότητες είτε για ανάπτυξη είτε για πλήρη κατάρρευση, η αγορά αυτών των μετοχών κατέρρευσε το 2021.

“Οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί απότομα. Δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές κατά τους τελευταίους μήνες. Και υπήρξαν αρκετές μεταβατικές ιδιωτικές συναλλαγές”, δήλωσε ο Jesse Fried, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Matthew Kennedy, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος της Renaissance Capital, μιας εταιρείας ερευνών για τις δημόσιες εγγραφές που διαθέτει επίσης δύο ETFs με επίκεντρο τις δημόσιες εγγραφές, δήλωσε ότι υπήρχαν 30 δημόσιες εγγραφές με έδρα την Κίνα στα αμερικανικά χρηματιστήρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 και μόλις τέσσερις το δεύτερο εξάμηνο, πριν κλείσει το παράθυρο εγγραφής. Όπως είπε, φέτος οι 34 κινεζικές εταιρείες συγκέντρωσαν 12,6 δισ. δολάρια από τη δημόσια εγγραφή τους στις ΗΠΑ, έναντι 30 συμφωνιών το 2020 που συγκέντρωσαν 11,7 δισ. δολάρια, εξαιρουμένων των SPACs (εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού).

Αλλά τα αποτελέσματα για τους Αμερικανούς επενδυτές που αγόρασαν αυτές τις μετοχές δεν ήταν τόσο ρόδινα.

“Ακόμη και αν η κινεζική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως σε αυτές τις εταιρείες, η μέση απόδοση για τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών με έδρα την Κίνα του 2021 στις ΗΠΑ είναι αρνητική στο -42%. Μόνο το 12% διαπραγματεύεται θετικά”, επισήμανε.

Δεν είναι μόνο οι ”πρωτάρηδες” που έχουν πληγεί από αυτήν την εξέλιξη. Τον Μάιο, σύμφωνα με την Επιτροπή Οικονομικής και Ασφαλείας ΗΠΑ-Κίνας, υπήρχαν 248 κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια με συνολική κεφαλαιοποίηση 2,1 τρισ. δολαρίων. Η αξία αυτή έχει μειωθεί απότομα, σε περίπου 1,5 τρισ. δολάρια, κόβοντας 600 δισ. δολάρια από τις αμερικανικές αγορές.

Η πτώση αυτή έχει αφήσει πολλούς Αμερικανούς επενδυτές να κρατούν κινεζικές μετοχές με την ελπίδα ότι θα ανακάμψουν ή για να αντισταθμίσουν άλλα φορολογητέα κέρδη εάν πωληθούν το 2021.

Αλλά ένας νέος αμερικανικός νόμος που απαιτεί περισσότερες γνωστοποιήσεις από τους ελεγκτές των κινεζικών εταιρειών, σε συνδυασμό με την πίεση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών προς τις εταιρείες αυτές να εισαχθούν στην Κίνα αντί στις αμερικανικές αγορές, φαίνεται πως οδηγεί την αγορά των κινεζικών μετοχών στις ΗΠΑ σε ένα άδοξο τέλος.

“Η Κίνα δεν κατέχει αυτούς τους τίτλους, οι Αμερικανοί επενδυτές τους κατέχουν”, δήλωσε ο Brendan Ahern, επικεφαλής επενδύσεων στην Krane Funds Advisors, η οποία διαθέτει έναν αριθμό από ETFs με επίκεντρο την Κίνα. “Αυτή η αποταμίευση βρίσκεται σε κίνδυνο”.

Exit mobile version