Wall: Με θετική αντίδραση 1% μπήκε στο β’ εξάμηνο

0
265

Να αφήσουν πίσω την “τέλεια καταιγίδα” του α’ εξαμήνου επιχείρησαν οι επενδυτές στη Wall την Παρασκευή, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή προσήμων για να “ξεσπάσουν” στο τέλος οι κύριοι δείκτες και να καταγράψουν κέρδη πέριξ του 1%, τα οποία ωστόσο δεν έφταναν για να σβήσουν τις ισχυρές απώλειες στην εβδομάδα.

Η Wall ξεκίνησε με κέρδη την Παρασκευή, ωστόσο ενδοσυνεδριακά έχασε τον βηματισμό της αφού τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έδειξαν σημαντική επιβράδυνση τον Ιούλιο, με τον σχετικό δείκτη PMI της S&P Global να κατρακυλά σε χαμηλό δύο ετών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, διολισθαίνοντας στις 52,7 μονάδες από 57,0 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξε και η έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 53 μονάδες από 56,1 μονάδες τον Μάιο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2020.

Παρά τα θετικά -εντέλει- πρόσημα στη σημερινή συνεδρίαση το αμερικανικό χρηματιστήριο δεν έχει ξεφύγει από τον ρυθμό που δίνουν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τις πληθωριστικές πιέσεις, την επιθετική νομισματική πολιτική από πλευράς κεντρικών τραπεζών, την επιβράδυνση στην Κίνα λόγω πανδημίας και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτές ήταν που ώθησαν χθες τον S&P 500 να καταγράψει το χειρότερο του εξάμηνο από το 1970 με βουτιά άνω του 20% και τον Dow Jones να ολοκληρώνει το χειρότερο του εξάμηνο από το 1962 χάνοντας 15,3%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 29,5% στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση των τριών βασικών δεικτών.

Το επενδυτικό κλίμα βρίσκεται στη σκιά του φόβου ότι οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια ως απάντηση στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό μπορεί να συρρικνώσουν πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι κεντρικές τράπεζες εκτίμησαν λανθασμένα τον πληθωρισμό και βρίσκονται να παίζουν “catch up”, ακόμη και αν η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να προκαλέσει οικονομική ύφεση, σύμφωνα με τον Richard Hunter, αναλυτής της Interactive Investor.

Ωστόσο, “το επερχόμενο μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς παραμένουν οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και οι αβέβαιες προοπτικές”, τόνισε ο ίδιος σε σημείωμά του.

“Είδαμε μια πολλαπλή συμπίεση στην αγορά στο α’ εξάμηνο του έτους, αλλά οι αναλυτές διατήρησαν ως επί το πλείστον τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη μέχρι την τελευταία εβδομάδα”, δήλωσε ο Wayne Wicker, επικεφαλής επενδύσεων στη MissionSquare Retirement. “Πιθανόν, αυτές οι εκτιμήσεις να υποβαθμιστούν για αρκετές εταιρείες”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 7,2 μονάδες βάσης στο 2,901%. Στην εβδομάδα, το 10ετές έκανε “βουτιά” 22,4 μ.β., στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 5νθήμερο που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 322 μονάδες ή 1,05% στις 31.097,46, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 1,06% στις 3.825,34 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,9% στις 11.127,85 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,3%, ο S&P διολίσθησε κατά 2,2% και ο Nasdaq κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση από τους τρεις δείκτες με “βουτιά” 4,1%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 24 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε η McDonald’s με άνοδο 2,46% και ακολούθησαν η Coca Cola στο +2,34% και η Boeing στο +2,28%. Στον αντίποδα η Intel βρέθηκε στον πυθμένα με απώλειες 2,86% και η Nike έχασε 1%.

Ο τίτλος της General Motors πρόσθεσε 1,35%, παρά την προειδοποίηση για μείωση κερδών στο β’ τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις οχημάτων επλήγησαν από την έλλειψη ημιαγωγών και εν γένει τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που εκτρέπουν τα χρονοδιαγράμματα της εταιρείας.

Η Micron Technology διολίσθησε κατά 3% αφού υποβάθμισε τις προοπτικές για τα αποτελέσματά της.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω της αργίας για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.