Wall: Άλμα 435 μονάδων για τον Dow – Έσπασε το 7ήμερο πτωτικό σερί του ο Nasdaq

0
399

Ισχυρά ανοδικά, σε μια προσπάθεια να αποτινάξουν το βάρος μιας κατρακύλας τριών εβδομάδων, κινήθηκαν την Τετάρτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόων των ΗΠΑ και στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οδήγησαν σε υποχώρηση των ανησυχιών των επενδυτών για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις συνακόλουθες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 435,98 μονάδες ή 1,40%, στις 31.581,28 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 71,68 μονάδες ή 1,83%, στις 3.979,87, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 246,99 μονάδων ή 2,14%, στις 11.791,90, σπάζοντας ένα πτωτικό σερί επτά συνεδριάσεων.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αποκλιμακώθηκαν την Τετάρτη μετά την εκτίναξή τους σε πολυετή υψηλά την Τρίτη, με το 10ετές διαπραγματεύεται με απόδοση 3,321%, ενώ το 2ετές και το 30ετές με αποδόσεις 3,47% και 3,472% αντίστοιχα. Το δε αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω των 85 δολ. το βαρέλι, ενώ η βρετανική λίρα υποχώρησε σε χαμηλά 37 ετών σε σχέση με το δολάριο.

Η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος της Fed δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ωστόσο δημιούργησε αισιοδοξία στους επενδυτές επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κεντρική τράπεζα να το “παρακάνει”.

“Θα συνεχίσουμε για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Fed, Lael Brainard.

Από τα τέλη Μαρτίου, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια σε ένα εύρος 2,25%-2,5% “και τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω”, δήλωσε η Brainard.

Η πολιτική της Fed “θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να παρέχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί προς τον στόχο”, πρόσθεσε η ίδια.

Η αγορά θεωρεί πλέον ότι οι πιθανότητες για μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου από πλευράς Fed φθάνουν το 86%.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσόταν ελαφρώς, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική έρευνα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας (Federal Reserve), ωστόσο οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους “παραμένουν σχετικά αδύναμες”, λόγω της αυξητικής τάσης των επιτοκίων και των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και στην προσφορά αγαθών.

Η έρευνα της Fed, γνωστή ως Beige Book, αναφέρει ότι η οξύτατη άνοδος των τιμών νωρίτερα εντός του έτους έχει αρχίσει να ατονεί, ωστόσο ο πληθωρισμός “παραμένει υψηλός”. Το ποσοστό του πληθωρισμού, στο 9% τον Ιούνιο, άγγιξε υψηλά 41 ετών.

Οι περισσότερες επαφές της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στον χώρο του επιχειρηματικού κόσμου “αναμένουν οι πιέσεις στις τιμές να επιμείνουν τουλάχιστον έως το τέλος του έτους”.

Η σπάνη εργατικού δυναμικού και προμηθειών, την ίδια ώρα, έχει γίνει λιγότερο έντονη, ωστόσο παραμένει πηγή προβλημάτων για την οικονομία.

“Με τις μετοχές και πάλι στα χαμηλά του Ιουνίου και τα επιτόκια να έχουν πάρει την ανιούσα, μια πιθανή χαλάρωση του πληθωρισμού μαζί με αποφασιστική παρέμβαση των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπίεση των “αρκούδων” στην αγορά”, τονίζει ο Emmanuel Cau της Barclays, σε σημείωμά του.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των 3M, Nike, Home Depot, ενώ πτωτικά κινήθηκαν μόνον εκείνες της Chevron και της Verizon.

ΗΠΑ: Συρρικνώθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα, σε ρεκόρ οι εξαγωγές

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούλιο καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε 12,6% στα 70,6 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκαν 0,2% στα 259,3 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,9% στα 329,9 δισ. δολ. όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Το εμπόριο πρόσθεσε 1,42 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, παρά την ευρύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχοντας προηγουμένως επιβαρύνει το αμερικανικό ΑΕΠ για επτά διαδοχικά τρίμηνα.