Sell-off οδήγησε την Wall στις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από το 2020

0
354

Την χειρότερή τους ημέρα από το 2020 βίωσαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σβήνοντας το σύνολο των κερδών του “ράλι ανακούφισης” της Τετάρτης και βαθαίνοντας τις συνολικές απώλειες της αγοράς από τις αρχές του έτους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 1.063,09 μονάδων ή 3,12%, στις 32.997,97 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 147,79 μονάδες ή 3,44%, στις 4.152,38, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq συνετρίβη με απώλειες 647,16 μονάδων ή 4,99%, στις 12,317,69 μονάδες.

“Το να κερδίζεις 3% και στη συνέχεια να καταγράφεις μια πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη ημέρα, είναι κάτι φυσιολογικό… Το να έχεις όμως μια ημέρα σαν την χθεσινή κι έπειτα να βλέπεις μια αντιστροφή 100% μέσα σε μισή ημέρα είναι πραγματικά σπάνιο”, σημείωσε ο Randy Frederick, γενικός διευθυντής trading και παραγώγων στο Schwab Center for Financial Research.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις, με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να χάνουν 6,8% και 7,6% αντίστοιχα. Ο τίτλος της Microsoft υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ εκείνος της Salesforce κατά 7,1%. Η Apple είδε τη μετοχή της να κατρακυλά κατά 5,6%.

Οι μετοχές του κλάδου του ηλεκτρινικού εμπορίου αποτέλεσαν σημαντική πηγή της “κατρακύλας” των δεικτών, καθώς εκεί κατεγράφη μια σειρά απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Οι μετοχές των Etsy και eBay υποχώρησαν κατά 16,8% και 11,7% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση πιο αδύναμου του αναμενομένου guidance για τα έσοδα του 2022. Η μετοχή της Shopify fell συνετρίβη κατά σχεδόν 15%, καθώς κινήθηκε χαμηλότερα του πήχη των εκτιμήσεων τόσο ως προς τα κέρδη, όσο και ως προς τα έσοδα τριμήνου.

Για τον τεχνολογικό δείκτη, πρόκειται για “μαύρη ημέρα”, ανάλογη μόνον με το πρώτο διάστημα του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, την Πέμπτη, εκτινάχθηκε εξάλλου και πάλι άνω του 3%, στα υψηλότερα επίπεδά της από τα τέλη του 2018, μειώνοντας την επενδυτική διάθεση για “μετοχές ανάπτυξης”, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, οι οποίες υπόσχονται μεν κέρδη, αλλά σε βάθος χρόνου.

Πέραν της αύξησης του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της ήδη από τον Ιούνιο.

Παρά την διευκρίνιση του προέδου της Fed Τζερόμ Πάουελ για την πορεία της αύξησης επιτοκίων, συγκεκριμένα ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενη υπερεπιθετικών αυξήσεων της τάξης των 75 μονάδων βάσης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει ανοικτή στο να οδηγήσει τα επιτόκια πάνω από το “ουδέτερο επίπεδο” (υπολογίζεται στο 2,5% και θεωρείται ότι είναι το σημείο τομής μεταξύ διευκολυντικής και συσφικτικής νομισματικής πολιτικής), όπως ανέφερε ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίων στην Horizon Investments.

“Παρά τη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θέλει να προχωρήσει περισσότερο”, σημειώνει. “Οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι συμβατές με μια τέτοια επιθυμία, εκτός εάν οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναρρώσουν τάχιστα ή οι εργαζόμενοι επιστρέψουν με ορμή στην αγορά εργασίας”.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και μετοχές “δεμένες” με τις αναπτυξιακές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, όπως εκείνες των Caterpillar, JPMorgan Chase και Home Depot.

Ο συνιδρυτής της Carlyle Group, David Rubenstein, τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να “επιστρέψουν στην πραγματικότητα” όσον αφορά τους αντίρροπους ανέμουν που πνέουν τόσο για τις αγορές, όσο και για την οικονομία των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.

Το sell-off ήταν ευρύτατης βάσης, με περισσότερες από το 80% των μετοχών του S&P 500 να καταγράφουν πτώση. Ακόμη και εταιρείες που είχαν παρουσιάσει καλύτερα από τη μέση απόδοση του δείκτη από τις αρχές του έτους, όπως οι Chevron, Coca-Cola και Duke Energy, υπέστησαν έστω και μικρές απώλειες.

Και οι 30 μετοχές του Dow κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο. Των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Nike, Apple.

Αυξημένες οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε επίπεδα που είναι συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 200.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 182.000 για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις κινούνται κάτω από το επίπεδο των 200.000 από τα μέσα Φεβρουαρίου εν μέσω της ισχυρής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σημείωσαν νέο ρεκόρ στις 11,5 εκατ. στο τέλος του Μαρτίου.

Οι αιτήσεις είχαν εκτιναχθεί στο ρεκόρ των 6,137 εκατ. στις αρχές Απριλίου του 2020 όταν η πανδημία υποχρέωνε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει μαζικά lockdowns σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν την έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα. Τα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο αναμένεται να δείξουν ότι οι θέσεις εργασίας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 391.000 τον Απρίλιο μετά την άνοδο του Μαρτίου κατά 431.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Reuters.