Στην αντεπίθεση έχουν περάσει οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν να ανακαταλάβουν την ρωσική πόλη Κουρσκ, την οποία πήραν υπό τον έλεγχο τους οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας τον περασμένο Αύγουστο. Με αυτόν τον τρόπο η Μόσχα φαίνεται ότι θέλει να αφήσει χωρίς διαπραγματευτικό χαρτί το Κίεβο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η επίθεση από τους Ρώσους κομάντος αιφνιδίασε τις ουκρανικές δυνάμεις αφού φέρεται να έγινε μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται, σύμφωνα με Ρώσους μπλόγκερς.
Μάλιστα οι Ρώσοι μπλόγκερς, που στηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δημοσιοποίησαν μέσω του Telegram βίντεο που φέρονται να δείχνουν Ρώσους κομάντος να περπατούν μέσα στον αγωγό στην πόλη Σούντζα.
Οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων περπάτησαν περίπου 15 χιλιόμετρα μέσα από τον αγωγό, τον οποίο η Μόσχα χρησιμοποιούσε μέχρι πρόσφατα για να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με αναρτήσεις στο Telegram από τον ουκρανικής καταγωγής μπλόγκερ, Γιούρι Ποντόλιακα, ο οποίος υποστηρίζει το Κρεμλίνο.
Στα πλάνα, οι Ρώσοι κομάντος δηλώνουν ότι η αποστολή τους είναι να περπατήσουν μέσα στον σωλήνα για χιλιόμετρα. Ο Γιούρι Ποντόλιακα ανέφερε ότι κάποιοι από τους Ρώσους κομάντος πέρασαν αρκετές ημέρες μέσα στον αγωγό πριν βγουν στην επιφάνεια και χτυπήσουν τις θέσεις των Ουκρανών.
Ένας άλλος φιλορώσος μπλόγκερ, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Two Majors», δήλωσε ότι μια μεγάλη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σούντζα αφού οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατάφεραν να μπουν στα εδάφη της πόλης μέσα από τον αγωγό.
Τι λένε οι Ουκρανοί
Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν τον αγωγό για να καταφέρουν να κερδίσουν έδαφος αλλά εντοπίστηκαν αμέσως και δέχθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.
«Οι απώλειες του εχθρού στη Σούντζα είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.
Την αντεπίθεση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Κουρσκ επιβεβαίωσε και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο Κουρσκ έδωσαν στις Ρωσίδες λόγους να γιορτάσουν χθες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Το καπάκι του καζανιού που βγάζει καπνούς έχει σχεδόν κλείσει. Η επίθεση συνεχίζεται», έγραψε ο Telegram ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Sky News, χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις όπως φαίνεται από χάρτες του πεδίου της μάχης.
Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι κατέλαβε έναν οικισμό στο Κουρσκ και άλλον έναν στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας.
Να σημειωθεί ότι η Μόσχα επιθυμεί να ανακατάλαβει τα ρωσικά εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία γνωρίζει ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει αυτά τα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί και η Μόσχα θα πρέπει να προσφέρει κάτι σε αντάλλαγμα για να τα πάρει πίσω.