Ελβετικό φράγκο: Σε υψηλό 9ετίας η ισοτιμία έναντι του ευρώ

0
225

Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 9 ετών καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει νωρίτερα τα επιτόκια. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δόσεων που πρέπει να πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο στο ελβετικό νόμισμα και έχουν επιβαρυνθεί από τη μεγάλη ανατίμηση του ελβετικό νομίσματος την τελευταία δεκαετία και πλέον.

Το ευρώ υποχώρησε σήμερα έως το επίπεδο των 0,94087 φράγκων, για να ανακάμψει ελαφρά αργότερα. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) κατάργησε το πλαφόν των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ακολουθούσε τα προηγούμενα χρόνια και μετά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Τώρα, ο λόγος της ανατίμησης του φράγκου είναι ότι οι traders στοιχηματίζουν πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το πρώτο τρίμηνο του 2024, νωρίτερα από τη SNB, παρά το ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το ελβετικό φράγκο τείνει να έχει καλύτερες επιδόσεις όταν η Ευρωζώνη είναι υπό πίεση… Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα υπενθύμισαν τους μετωπικούς ανέμους που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία», με τις παραγγελίες στα εργοστάσια της χώρας να μειώνονται απρόσμενα τον Οκτώβριο, δήλωσε η επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής της Rabobank.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των αναλυτών συγκλίνουν ότι το φράγκο θα εξασθενίσει το επόμενο έτος, με τη μέση εκτίμηση να δείχνει την ισοτιμία του ευρώ στα 0,96 φράγκα στο τέλος του πρώτου τριμήνου.