13.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Κιβωτός του Κόσμου: Φορολογικό «πλυντήριο» με τις δωρεές

Must read

Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα μέτωπα για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, όσον αφορά στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου.

Εκτός από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται από το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου», το ζεύγος έχει μπει και στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Με εντολή του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ξεκίνησε έλεγχος των πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, που, ως διαχειρίστρια της Οργάνωσης, όφειλε να καταθέτει. Ο έλεγχος όμως «εξ αντανακλάσεως» αφορά και στον πατέρα Αντώνιο ως σύζυγό της, καθώς και τα ενήλικα μέλη της οικογένειας.

Παράλληλα, μετά τη διαβίβαση των πρώτων στοιχείων που συγκέντρωσε από τις εφόδους της η Οικονομική Αστυνομία, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεκίνησε νέα προκαταρκτική έρευνα υπό τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη. Βάσει, δε, της παραγγελίας που έδωσε ο εισαγγελικός λειτουργός προς την Οικονομική Αστυνομία, θα γίνουν οι εξής ενέργειες: φορολογικός έλεγχος την τελευταία πενταετία, γνωστοποίηση στην Εισαγγελία του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου, όπως επίσης και αν έχουν χορηγηθεί εθνικές ή κοινοτικές επιχορηγήσεις στην Οργάνωση, ενώ θα ανοιχτούν οι λογαριασμοί σε βάθος πενταετίας τόσο της «Κιβωτού» όσο και11 φυσικών προσώπων. Πρόκειται για τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα, τα δύο ενήλικα παιδιά τους, τη μητέρα του ιδρυτή της «Κιβωτού» και τα μέλη των Δ.Σ. της ΜΚΟ που έχουν εναλλαχθεί μέσα σε αυτή την πενταετία.

Φορολογικό «πλυντήριο» με τις δωρεές

Η Oικονομική Aστυνομία εντόπισε 13 εκατ. ευρώ σε τέσσερις λογαριασμούς της «Κιβωτού του Κόσμου» και ξεσκονίζει τα χρήματα που δωρήθηκαν από γιατρούς, κοσμηματοπώλες και επιχειρηματίες

Τη λειτουργία φορολογικού «πλυντηρίου» για γιατρούς, κοσμηματοπώλες, ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, καταστηματάρχες και άλλους επιχειρηματίες μέσα στην «Κιβωτό του Κόσμου» εξετάζουν ως σοβαρό ενδεχόμενο οι αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας. Αυτή είναι η μία από τις δύο βασικές έρευνες που θα πραγματοποιήσουν στα έγγραφα και στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών που κατέσχεσαν από το λογιστήριο αλλά και από τις δομές της οργάνωσης σε ολόκληρη τη χώρα. Η δεύτερη αφορά τη σύγκριση εισροών χρημάτων και δαπανών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, θα κατηγορηθούν για υπεξαίρεση χρημάτων και απάτη.

Τα έμπειρα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, από την πρώτη εξέταση των οικονομικών δεδομένων που αφορούν τις δωρεές μεγάλων χρηματικών ποσών προς την «Κιβωτό», διαπίστωσαν ότι προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες, λογιστικά, ευνοούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ανάλογες φιλανθρωπικές προσφορές, αφού τα ποσά που δωρίζουν όχι μόνο εκπίπτουν από τη φορολογία, αλλά μπορούν και να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους από τους λογιστές για να μειώσουν τη φορολόγηση επαγγελματιών και εταιρειών.

«Το θέμα είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό που αναφέρεται επίσημα ως δωρεά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πραγματικά δίνει ο δωρητής, μια συναλλαγή που αφήνει κερδισμένα και τα δύο μέρη. Αυτό ερευνά τώρα η Οικονομική Αστυνομία, εάν δηλαδή υπάρχουν εικονικές δωρεές για φορολογικούς λόγους», αναφέρει στη Realnews αστυνομική πηγή με γνώση των ερευνητικών διαδικασιών.

«Χρυσές» καταθέσεις

Από τα πρώτα στοιχεία που πήραν από τις τράπεζες τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία ανέλαβαν την έρευνα για τη διαχείριση των τεράστιων ποσών που συγκεντρώθηκαν στα ταμεία τα «Κιβωτού», ειδικά τα τελευταία εννέα χρόνια, ήταν τα υπόλοιπα λογαριασμών που τηρούσαν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του σε τέσσερεις τράπεζες, τα οποία ήταν στο όνομα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που είχαν συστήσει για τη λειτουργία της οργάνωσης. Συνολικά, σε τέσσερις ξεχωριστούς λογαριασμούς το ποσό των καταθέσεων της οργάνωσης φτάνει τα 13 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, κατέσχεσαν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα φυσικά και ψηφιακά βιβλία και κάθε άλλο έγγραφο και δεδομένο από το οποίο μπορούν να φαίνονται οι κινήσεις των κεφαλαίων, είτε επρόκειτο για έσοδα από δωρεές ή άλλες πηγές, είτε αφορούσαν έξοδα για τη λειτουργία των ουσιαστικά δέκα δομών και οικημάτων φιλοξενίας παιδιών ανά την Ελλάδα.

Το σύνολο αυτών των ευρημάτων διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για αξιολόγηση. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης, αναμένεται να ξεκινήσει και η προκαταρκτική έρευνα από την πλευρά της Αστυνομίας για τη διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων, ποινικών, όπως η απάτη και η υπεξαίρεση, αλλά και φορολογικών. Από εκεί και πέρα, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας θα περάσουν από κόσκινο κάθε δωρεά επαγγελματία, εταιρείας ή ιδρύματος, με στόχο να διαπιστωθεί εάν είναι πραγματικό το ποσό που αναφέρεται στα βιβλία της «Κιβωτού» και κατ’ επέκταση και στα λογιστικά βιβλία των δωρητών ή αν πρόκειται για εικονική συναλλαγή. Στην ουσία, αυτό που διερευνάται είναι η περίπτωση ένας «δωρητής» να κατέβαλε, παραδείγματος χάριν, 50.000 ευρώ στους διαχειριστές της «Κιβωτού» και να έλαβε παραστατικό για δωρεά ύψους 250.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία τέτοιου είδους οικονομικών ελέγχων, όλο αυτό θα γίνει σε συνδυασμό και με άλλες καταγραφές στο λογιστήριο της οργάνωσης, κυρίως με αυτές που αφορούν στα μεγάλα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τη λειτουργία των δομών, τη μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και τις μαζικές προμήθειες αναλώσιμων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αστυνομικοί-ερευνητές της Οικονομικής Αστυνομίας θα εξετάσουν το ενδεχόμενο των εικονικών συναλλαγών αυτή τη φορά και σε ό, τι αφορά τα έξοδα, αναζητώντας υπερτιμολογήσεις στην παροχή υπηρεσιών και στην αγορά προϊόντων. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα γίνει σε βάθος αρκετών ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή της.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές Αρχές, πριν δηλαδή γίνει λεπτομερής έλεγχος στις κινήσεις των χρημάτων που διαχειρίζονταν ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, δείχνουν μια ετήσια ροή προς την «κιβωτό» κατά μέσο όρο 5,5 εκατ. ευρώ, από το 2014 και μετά. Ενα πόσο δηλαδή που φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και πρέπει να διαπιστωθεί, πρώτον, εάν είναι πραγματικό και, δεύτερον, πού διοχετεύτηκε.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin