“Ψαλιδισμένα” τα κέρδη στην Wall από το αδιέξοδο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης

0
133

Με κέρδη, αν και μειωμένα σε σχέση με νωρίτερα εντός της συνεδρίασης, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς ακόμη μία απόπειρα συμβιβασμού μεταξύ του Λευκού Οίκου και των παρατάξεων στο Κογκρέσο για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ φαίνεται να βαδίζει προς αποτυχία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε κέρδη 35,20 μονάδων ή 0,13%, στις 27.816,90, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 18,10 μονάδες ή 0,54%, στις 3.381,10, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 159 μονάδες ή 1,42%, στις 11.326,51 μονάδες.

Ο Dow γύρισε μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης και σε αρνητικό πρόσημο, όταν το γραφείο του επικεφαλής της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Steny Hoyer, έστειλε μήνυμα ότι το κάτω σώμα του Κογκρέσου αναμενόταν να ψηφίσει εντός της Πέμπτης επί του σχεδίου των Δημοκρατικών βουλευτών για ένα νέο πακέτο τόνωσης, το οποίο ωστόσο δεν εγκρίνουν ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε οι (πλειοψηφικοί) Ρεπουμπλικανοί στο έτερο σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί.

Η αγορά βρήκε πάντως στηρίγματα στους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου, για την πορεία των οποίων ένα νέο πακέτο τόνωσης δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Οι μετοχές των Amazon, Microsoft, Alphabet και Facebook κατέγραψαν κέρδη άνω του 1%, ενώ εκείνη της Netflix σημείωσε μίνι άλμα 5,5%.

Οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Βουλή θα καθυστερούσε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου των Δημοκρατικών, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με τους Ρεπουμπλικανούς για το πολυαναμενόμενο πακέτο.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της κορυφαίας φυσιογνωμίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Nancy Pelosi και του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Steven Mnuchin.

Οι δυο τους είχαν τηλεφωνική επαφή την Πέμπτη, ωστόσο απέτυχαν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Το πακέτο που προτείνουν οι Δημοκρατικοί είναι ύψους 2,2 τρισ. δολ., ενώ οι Ρεπουμπλικανοί και ο πρόεδρος Τραμπ δέχονται πακέτο κοντά στο 1,5 τρισ. δολ.

“Υπάρχει ακόμη απόσταση σε σημεία – κλειδιά. Η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα (ώρα ανατολικών ΗΠΑ)”, ανέφερε εκπρόσωπος της προέδρου της Βουλής.

“Πάντα διατηρούσαμε μια αχτίδα ελπίδας – ειδικά στο βαθμό που θεωρούμε ότι υπάρχει μια πλειοψηφική στήριξη σε ένα πακέτο 1,5 – 2 τρισ.”, σημειώνει ο Ed Mills της Raymond James. “Σε όλες τις επαφές μας ωστόσο με συνεργάτες μας στην Ουάσινγκτον, καταλαβαίνουμε ότι εκεί δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία”, πρόσθεσε.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones,14 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walmart, Visa και Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των Chevron, Dow Inc. και Caterpillar.

Μάκρο

Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών στοιχείων, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, κινήθηκε χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παραμένει σε υφεσιακό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα ακόμη πακέτο διάσωσης της κυβέρνησης, για επιχειρήσεις και ανέργους.

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 837.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, έναντι των 873.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 850.000 αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αιτήσεις έχουν μείνει στάσιμες σε υψηλό επίπεδο αφού υποχώρησαν από το 1 εκατ. τον Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αφαιρεί τις εποχικές διακυμάνσεις από τα στοιχεία.

Και πάλι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τις 665.000 που είχαν ανέλθει οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, αν και έχουν μειωθεί σημαντικά από τον αριθμό-ρεκόρ των 6,867 εκατ. στο τέλος Μαρτίου.

Επίσης, ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μέσω των τακτικών κρατικών προγραμμάτων, μειώθηκε κατά 980.000 στα περίπου 11,8 εκατ. στην εβδομάδα μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου.

Κατά 1% αυξήθηκαν εξάλλου οι προσωπικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, μετά από την αύξηση κατά 1,5% τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας, θα σημείωναν άνοδο 0,8%.

Τα προσωπικά έσοδα μειώθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση, πτώση μεγαλύτερη από το -2,4% και κατακόρυφα χαμηλότερα από την αύξηση 0,4% του Ιουλίου.

Ανάπτυξη για πέμπτο συναπτό μήνα, τον Σεπτέμβριο, για τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, έδειξαν τα στοιχεία του μεταποιητικού δείκτη ISM, δείχνοντας παράλληλα και σχετική επιβράδυνση σε σχέση με τον Αύγουστο.

Ο δείκτης υποχώρησε στις 54,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από το υψηλό 21 μηνών των 56 μονάδων τον Αύγουστο. Οποιοσδήποτε αριθμός άνω του 50 δείχνει μεγέθυνση δραστηριότητας.

Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του MarketWatch, προέβλεπαν επίπεδα 56,5 μονάδων.

Πρόκειται για την πρώτη πτώση του δείκτη από μήνα σε μήνα από τον Απρίλιο, τα στοιχεία είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Νέες παραγγελίες και παραγωγή εμφανίζονται ισχυροί και η συρρίκνωση της απασχόλησης που ξεκίνησε μαζί με την πανδημία πλησιάζει στο τέλος της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ