Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στη νέα κυβέρνηση στο +3% την προεκλογική εβδομάδα

0
49

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Όπως ξεκίνησε… έτσι και τελειώνει τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από μια 4ετή και πλέον πορεία “τρόμου” και ιστορικών εξελίξεων, έχει αφήσει πίσω του την περίοδο της αφάνειας, προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις αποδόσεις του, καθώς η πρώτη εβδομάδα του δευτέρου εξαμήνου κύλησε και αυτή με πολλές προσδοκίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  με κέρδη 0,19% στις 894,66 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 887,54 μονάδων (-0,60%) και 896,50 μον. (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,22 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στη νέα κυβέρνηση το +3% της προεκλογικής εβδομάδας

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,01%, στις 2.251,42 μονάδες, ενώ στο -0,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.371,60 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,93% στις 837,74 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 3,01%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,21%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 3,90%. Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 45,88%, ενώ από την επομένη των ευρωεκλογών η άνοδος ξεπέρασε το 22,2%.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 840 μονάδες στο κλείσιμο της 23ης Ιανουαρίου 2015 στις 420 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016. Στο ίδιο διάστημα όμως η αγορά έζησε πρωτοφανείς καταστάσεις, με ένα μήνα να παραμένει κλειστή… λόγω της τραπεζικής αργίας και των capital controls. Πριν η απερχόμενη κυβέρνηση κάνει στροφή στον ρεαλισμό, η ελληνική κεφαλαιαγορά είχε στην κυριολεξία καταρρεύσει, με την οικονομία επί της ουσίας να μην λειτουργεί, πλην των απαραίτητων.

Η εβδομάδα προς την τελική ευθεία των εκλογών έκλεισε με θετικό πρόσημο και στις πέντε συνεδριάσεις της, διαπιστώνει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το γεγονός αυτό θα περνούσε απαρατήρητο αν δεν μεσολαβούσαν σημαντικές αποκοπές μερισμάτων σε αξία οι οποίες ήρθαν πάνω σε κέρδη Γενικού Δείκτη άνω του 40%. Η Αγορά είχε κάθε λόγο να διορθώσει, να αναμείνει και να γίνει πιο επιλεκτική ενόψει των γεγονότων που έχει μπροστά της. Η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων έδειξε ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο που αναζητά τη στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί απορροφώντας την προσφορά.

Στη μείωση της δυναμικής της ανόδου πάντως έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η Ελληνική αγορά δεν είναι εξόφθαλμα φθηνή υπό την έννοια ότι πολλές αποτιμήσεις -κυρίως εμποροβιομηχανικών τίτλων- βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά ενώ άλλες κινούνται αποκλειστικά στη λογική της επόμενης ημέρας. Η κερδοφορία έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ρυθμοί ωστόσο αύξησης των τιμών έχουν ξεφύγει δημιουργώντας εικόνα επιμέρους υπερβολών.

Πλέον το ράλι της Αγοράς έχει προσεγγίσει το 46% και αν θα θέλαμε να δούμε αυτή την ισχυρή ανοδική διαδρομή ως μέρος των προσδοκιών που σταδιακά ενσωματώθηκαν στον Δείκτη θα μπορούσαμε να κάνουμε τις εξής παραδοχές: Η άνοδος από τις 600 έως τις 700 μονάδες είχε τη βάση της στο πρώτο κύμα μείωσης των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων και στην ομαλοποίηση της εικόνας των αποτιμήσεων υπό την έννοια της μείωσης των μεγάλων εκπτώσεων στις κερδοφορίες και τις καθαρές θέσεις.

Η επόμενη στάση του Δείκτη στις 750 μονάδες είχε τον χαρακτήρα της μείωσης της αβεβαιότητας που συνεπαγόταν η προεδρική εκλογή το 2020 καθώς ο απαιτούμενος πήχης των θετικών ψήφων είναι πλέον 151. Από τις 750 μονάδες έως και σήμερα διαδοχικά αποτιμήθηκαν: η συρρίκνωση του εκλογικού χρόνου, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών μετά τις Ευρωεκλογές και το καθαρό προβάδισμα του πρώτου κόμματος με αυτοδυναμία. Αυτό που δεν είναι αποτιμημένο είναι μια διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων και μια άνετη αυτοδυναμία που θα δώσει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και ένα μήνυμα έντασης στην πολιτική εντολή.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκλήρωση ενός μακροχρόνιου πυθμένα που είχε χαμηλό στις 600 μονάδες. Οι αντιστάσεις που μεσολαβούν από το χαμηλό έχουν πέσει με συστηματικό τρόπο, η δομή της αντιστροφής είναι αρκετά δουλεμένη με συναλλαγές και ενδιάμεσες διορθώσεις γεγονός που συνιστά συμπαγή και ποιοτική την έως τώρα πορεία. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκ νέου σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών τόσο σε ημερήσια όσο και σε εβδομαδιαία διαγράμματα όμως η έξοδος από την κύρια ζώνη αντίστασης των 895 μονάδων δικαιολογεί την υπερβολή της… υπερβολής των ταλαντωτών (overshoot) προς την επόμενη αντίσταση των 950 μονάδων.

Όλοι οι κινητοί μέσοι είναι αγορασμένοι, ο MACD ξαναγύρισε ανοδικός μετά τη μικρή κόπωση του δείκτη και η Αγορά έχει πλέον επιστρέψει στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Φεβρουαρίου του 2015, λίγες ημέρες μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης στην Ελλάδα συμβαδίζοντας πιθανότατα και με την ολοκλήρωση ενός κύκλου εξουσίας.

Όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα έχει αρκετή δράση δεδομένης της πληθωρικής εικόνας που παρουσιάζουν πλέον οι περισσότερες τεχνικές ενδείξεις. Σε αυτό το κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας όπου τα γεγονότα θα κληθούν να μετρήσουν τις αποκλίσεις από τις προσδοκίες, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το νέο αφήγημα, η διαμόρφωση δηλαδή νέων προοπτικών και ροής γεγονότων που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην επικράτηση της κατοχύρωσης κερδών ενόψει της είδησης, στάση που είθισται να επικρατεί μετά από κάθε κομβικό γεγονός.

Ο βαθμός απορρόφησης των ευκαιριακών επενδυτών που κινήθηκαν με βάση τη δυναμική της περιόδου από το τέλος Μαΐου έως και την παραμονή των εκλογών θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την ποιότητα του επενδυτικού κοινού που αποφάσισε να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες και τις συναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να επιχειρηθεί μια άμεση κίνηση προς το ψυχολογικό ορόσημο των 1.000 μονάδων, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό σήμερα πάντως η μεταβλητότητα ήταν εμφανής, με τα περισσότερα πρόσημα να διαμορφώνονται μόλις στις δημοπρασίες. Η Jumbo έκλεισε με άλμα 4,33%, ενώ η Λάμδα, ο Ελλάκτωρ και η Alpha Bank ακολούθησαν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Φουρλή και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΧΑΕ, Aegean, Βιοχαλκο και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι Eurobank, ΔEH, ΓΕΚ Τέρνα και Cenergy, ενώ ο ΟΤΕ και ο Σαράντης ολοκλήρωσαν στο -1,40% και -1,89% αντίστοιχα. Η Coca Cola “βάρυνε” και σήμερα τον δείκτη με το δικό της -2,29%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ