Χρηματιστήριο: Αντίδραση με βαρίδια

0
125

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Έδωσε την αντίδραση… δεν έδωσε όμως το μήνυμα της βελτίωσης της τάσης το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 880 μονάδων και να έρθει πιο κοντά στην αναίρεση του αρνητικού βραχυχρόνιου σήματος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 873,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 869,81 μονάδων (+0,20%) και 878,44 μονάδων (+1,19%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με βαρίδια

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,85%, στις 2.108,26 μονάδες, ενώ στο -0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.370,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1% στις 536,06 μονάδες.

Επιλογές και τραπεζικό “μονοπώλιο”

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων: το ήπιο stock picking και η μονοπώληση του ενδιαφέροντος από τις τραπεζικές μετοχές. Και μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να έχει βελτιωθεί ελαφρώς αυτήν την εβδομάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάχυση του ενδιαφέροντος στο ταμπλό, αλλά αποδίδεται περισσότερο στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει του αυριανού rebalancing.

Βέβαια το μείγμα της έως τώρα πολύ ικανοποιητικής εικόνας που έχουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και των κοντινών χρονικά αποκοπών μερισμάτων χρήσης 2020, θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην αγορά το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, κάποιες κινήσεις δείχνουν ότι η νευρικότητα και η ανησυχία για το ρίσκο εγκλωβισμού είναι παρούσες, αν και δεν λείπουν και εκείνες που δείχνουν ότι έχουν παρουσιαστεί ευκαιρίες τοποθετήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το stock picking σε τίτλους που έχουν μερίσματα και θετικές προοπτικές για την τρέχουσα χρήση θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Αυτές θα είναι που μπορεί να οδηγήσουν και πάλι τον Γενικό Δείκτη πάνω από τη ζώνη των 900 μονάδων, μετά την εξομάλυνση των αναταράξεων και την επιστροφή της αγοράς σε ροή κανονικότητας.

Από την άλλη, οι τραπεζικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο της αγοράς, με τα αποτελέσματα της Πειραιώς να αξιολογούνται, τη μετοχή της Alpha Bank να μονοπωλεί τις συναλλαγές λόγω αύξησης κεφαλαίου, στην Εθνική να αναμένονται τα αποτελέσματα την Παρασκευή και στη Eurobank να δίνονται οι εντολές της αναδιάρθρωσης ενόψει του αυριανού rebalancing λόγω MSCI.

Στήριξη υπό όρους από τους αναλυτές

Μπορεί η Moody’s να μην προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή, εντούτοις σήμερα επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ανάμεσα στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και το υψηλό χρέος. Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και επιτύχουν, τότε η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί, καθώς επωφελείται από μια ευνοϊκή δομή χρέους, ένα σημαντικό απόθεμα μετρητών και ένα προσιτό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της.

Επί της ουσίας η Moody’s, και με το σημερινό της σημείωμα, αλλά και με εκείνο της 19ης Μαΐου, όταν και εξήρε την επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα, “κλείνει το μάτι” σε όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για τα ελληνικά assets, στοιχειοθετώντας τις προϋποθέσεις της αναβάθμισης της Ελλάδας. Μιας αναβάθμισης που ενώ αναμενόταν το 2020, η κρίση της πανδημίας άλλαξε τους σχεδιασμούς και ανέκοψε την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.

Όμως η Moody’s δεν είναι η μόνη που έρχεται και επανέρχεται στην Ελλάδα. Ειδικά τον Μάιο η Citigroup, η Bank of America, η JP Morgan, η Standard & Poor’s, η HSBC, η Goldman Sachs και η Fitch, ομονόησαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το δίχτυ του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, όλες ανεξαιρέτως συμφωνούν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που όπως φαίνεται και στο ταμπλό και την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, είναι και το μεγάλο ζητούμενο για να ληφθούν πιο μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 3,83%, με τη θετική σύσταση της Citigroup, ο Σαράντης ενισχύθηκε κατά 3,10%, με τις Aegean, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε Φουρλή, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Eurobank, Coca Cola και ΟΛΠ, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Jumbo και Λάμδα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, Titan, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ