Υεμένη: Οι Χούθι κατηγόρησαν τη Γαλλία για εμπλοκή σε πολύνεκρο βομβαρδισμό αγοράς

0
139

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατηγόρησαν τη Γαλλία πως ενέχεται στον πρόσφατο πολύνεκρο βομβαρδισμό αγοράς σε πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Την Τρίτη, υεμενίτικα μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στους Χούθι μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο σαουδαραβικός στρατός έπληξε με πυροβολικό αγορά στην βορειοδυτική επαρχία Σαάντα.

«Οι ενέργειες της Γαλλίας οδήγησαν στο να έχουμε νεκρούς και τραυματίες ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού με πυροβολικό εναντίον της αγοράς Αλ Ράκου στην παραμεθόρια περιοχή Μουνάμπι, στην επαρχία Σαάντα. Η χρήση γαλλικών όπλων και τεχνικών στην επίθεση αυτή είναι έγκλημα το οποίο το γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης αγνοεί εξαιτίας συμφωνιών πώλησης όπλων», υποστήριξε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου του σιιτικού κινήματος, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Την άνοιξη, γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι όπλα που παράγονται στην ευρωπαϊκή χώρα χρησιμοποιούνται από μέρη στον πόλεμο στην Υεμένη. Τα δημοσιεύματα έθεσαν υπό αμφισβήτηση τη διαβεβαίωση της γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί λίγο καιρό νωρίτερα στο δίκτυο France Inter ότι δεν είναι ενήμερη για τη χρήση γαλλικών όπλων στην Υεμένη.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει φέρει εκατομμύρια αμάχους στα πρόθυρα λιμού. Το 80% του πληθυσμού της χώρας, της φτωχότερης στον αραβικό κόσμο, χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο πόλεμος ανάμεσα στους Χούθι και την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι κλιμακώθηκε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες εξεδίωξαν τις κυβερνητικές δυνάμεις από την πρωτεύουσα Σανάα και μεγάλο μέρος της χώρας. Μια στρατιωτική συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό της κυβέρνησης του Χάντι τον Μάρτιο του 2015.

Παρά μια επιμέρους ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογραφτεί στη Στοκχόλμη το 2018, οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν εκ νέου στην Υεμένη τους τελευταίους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ