Το στοίχημα της αξιοποίησης και οι επίδοξοι μνηστήρες για το ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα

0
3777

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Στις 13 Μαΐου αναμένεται να “ηχήσει” το ηλεκτρονικό σφυρί για το εμβληματικό ακίνητο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του μετρ της μόδας.

Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη έκταση, η οποία αφορά στο σύνολο του γηπέδου και των εγκαταστάσεων και στην οποία έχουν ανεγερθεί 3 αυτόνομα κτίρια και αποτελείται από 12 όμορα αγροτεμάχια, τα οποία εκτείνονται σε μια συνολική επιφάνεια 31.485 τ.μ. βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για οφειλές 1 εκατ. ευρώ με επισπεύδων την Τράπεζα Πειραιώς ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 9 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε γίνει μια πρώτη απόπειρα για να εκπλειστηριαστεί μέρος του ακινήτου επιφάνειας 7.662 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς τα 494.000 ευρώ και επισπεύδων την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα για χρέος 100.000 ευρώ.

Μπορεί, λοιπόν, να έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που κατέρρευσε η αυτοκρατορία που είχε οικοδομήσει ο Mr. Lak, ωστόσο το κτίριο ναυαρχίδα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, το οποίο φιλοξενούσε 85 οίκους μόδας και απασχολούσε 300 εργαζομένους, παρέμενε για αρκετό καιρό στον “πάγο” παρά τις -άνευ αποτελέσματος-προσπάθειες που είχαν γίνει για ενδεχόμενη αξιοποίησή του από την Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, το 2013 ο τότε περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός είχε εκφράσει την επιθυμία του στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μετεγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στο ακίνητο ενώ λίγο αργότερα είχε ακολουθήσει έγγραφο αίτημα από τον δικηγόρο  του Λάκη Γαβαλά, Γιάννη Παγορόπουλο προς το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ο γνωστός επιχειρηματίας είχε προτείνει να γίνει συμψηφισμός των χρεών του προς το ελληνικό Δημόσιο με τα ακίνητά του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και οι εγκαταστάσεις στην Κάντζα.

Η πρόταση έμεινε τελικά στο “συρτάρι” καθώς το ακίνητο τελούσε υπό καθεστώς δέσμευσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα. Όταν, λοιπόν, ο Λάκης Γαβαλάς το 2019 αθωώθηκε από τις κατηγορίες περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το ακίνητο αποδεσμεύθηκε, προμηνύοντας το τι θα επακολουθούσε.

Ο παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση του πλειστηριασμού

Το στοίχημα που παίζεται στον πλειστηριασμό του Μαϊου έγκειται  στο εάν τελικά θα εμφανιστούν οι επίδοξοι μνηστήρες, οι οποίοι όχι μόνο θα πλειοδοτήσουν για να το αποκτήσουν αλλά θα είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δώσουν και πάλι ζωή στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις.

Το θέμα είναι ότι οι όποιοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα-βασικές πληροφορίες, ωστόσο, παρέχονται στην έκθεση του εκτιμητή και στην πλατφόρμα e-auction-για την ακριβή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα κτίρια και οι εξωτερικοί χώροι καθώς όπως επιβάλλει η διαδικασία του πλειστηριασμού το “χτύπημα” γίνεται ουσιαστικά στα τυφλά.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση είναι η τιμή, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η τιμή θεωρηθεί αρκετά ελκυστική σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για να υπάρξει ενδιαφέρον και κατά συνέπεια τελικός πλειοδότης.

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο και δεν αποκλείεται κάποιος επίδοξος ενδιαφερόμενος να θέλει να το αποκτήσει και για λόγους γοήτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του εκτιμητή που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021 αναφέρεται ότι “η προσφορά αυτοτελών επαγγελματικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας, καθώς και στις γειτονικές περιοχές του Κορωπίου και των Γλυκών Νερών θεωρείται γενικά μέτρια, την ίδια στιγμή που η ζήτηση που καταγράφεται χαρακτηρίζεται ως μικρή προς μέτρια” ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι “από την έρευνα της κτηματαγοράς διαπιστώθηκε ότι, στην ευρύτερη περιοχή μελέτης της Παιανίας, αυτοτελή επαγγελματικά κτίρια με κυριαρχούσα χρήση των γραφείων, συγκεντρώνουν μισθωτικές αξίες που κυμαίνονται γενικά μεταξύ 4 – 7 €/τ.μ. ανηγμένης επιφάνειας”.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι ανοδικές τάσεις που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η εγχώρια κτηματαγορά ενώ όπως σημειώνουν πηγές με γνώση μέχρι τον Μάιο μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι τότε μπορεί να διαμορφωθούν νέες ισορροπίες στον κλάδο του real estate.

Το συγκεκριμένο ακίνητο λειτουργούσε σαν επαγγελματικός χώρος ενώ σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης όπως για παράδειγμα τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, κύκλοι με γνώση αναφέρουν ότι οι πολεοδομικές συνθήκες που ισχύουν στην περιοχή πιθανότατα να μην επιτρέπουν να γίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας, ωστόσο ότι ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να συμβουλευτεί τεχνικούς συμβούλους προκειμένου να εξεταστούν σε βάθος όλες οι προοπτικές.

Σε ποιους θα κατευθυνθεί το πλειστηρίασμα

Ο επικείμενος πλειστηριασμός του ακινήτου στην Κάντζα επαναφέρει στο προσκήνιο μια μαύρη σελίδα στην επιχειρηματική δράση του Λάκη Γαβαλά με υποθήκες και χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο.

Μια εποχή που όπως ο ίδιος ξεκαθαρίζει στο Capital.gr έχει διά παντός διαγράψει από τη μνήμη του, χαρακτηρίζοντας το κτίριο απλά σαν ντουβάρια που πλέον δεν τον απασχολούν. Άλλωστε, ακόμη και αν τελικά υπάρξει πλειοδότης, είναι τέτοιο το ύψος των οφειλών, που ο κ. Γαβαλάς θα συνεχίσει να χρωστά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό ποσό που οφείλει ο κ. Γαβαλάς σε τράπεζες και Δημόσιο ενδέχεται σήμερα να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για το  συγκεκριμένο ακίνητο η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσημειώσεις και υποθήκες που υπερβαίνουν τα 28 εκατ. ευρώ και η ΦΑΕ Αθηνών τα 11 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι προσημειώσεις και οι υποθήκες που έχει η Επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης της ΑΑΔΕ φτάνουν τα 6,625 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ Αθηνών τα 1,8 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι εάν το ακίνητο έβγαινε στο σφυρί πριν μερικά χρόνια τότε το μεγαλύτερο μέρος του πλειστηριάσματος θα πήγαινε για να καλύψει τις οφειλές του επιχειρηματία στο Δημόσιο.

Αυτό, ωστόσο, πλέον έχει αλλάξει και σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις το 65% του πλειστηριάσματος θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των απαιτήσεων δανειστών που έχουν υποθήκες όπως η Τράπεζα Πειραιώς, το 25% θα καλύψει τις απαιτήσεις του Δημοσίου και το υπόλοιπο 10% θα κατευθυνθεί σε λοιπούς δανειστές οι οποίοι δεν έχουν καμία εξασφάλιση.