Τζιά το μαγικό νησάκι που η Telegraph αποκαλεί κρυμμένο θησαυρό της Ευρώπης!

    0

    Αν σας φοβίζει το αιγαιοπελαγίτικο μελτέμι, αν σας κουράζουν τα μακρινά θαλασσινά ταξίδια και τα τσουχτερά ναύλα αλλά σας γοητεύουν τα κυκλαδίτικα χρώματα, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην όμορφη Κέα ή αν προτιμάτε Τζια.

    Το μαγικό νησάκι που η Telegraph αποκαλεί κρυμμένο θησαυρό της Ευρώπης βρίσκεται 1 ώρα από την Αθήνα. Και οι περισσότεροι το αγνοούν

    «Τώρα που το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει μετακινηθεί μακριά από το κέντρο της πόλης και τον Πειραιά, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για να κατευθυνθεί κανείς αμέσως στα ελληνικά νησιά. Παίρνεις την πρωινή πτήση, προσγειώνεσαι στην Αθήνα και με ένα ταξί πας γρήγορα γρήγορα στο Λαύριο. Εκεί, περιμένοντας το πλοίο, έχεις την ευκαιρεία να αναζητήσεις την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα στο ναό του Σουνίου και λίγο πριν πέσει το φως παίρνεις το δρόμο για τα ελληνικά νησιά. Τα πλοία που αναχωρούν από το Λαύριο συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με της δυτικές Κυκλάδες. Το μόνο μειονέκτημα; Μπορεί ποτέ να μην ανακαλύψεις όλα τα νησιά αυτά, καθώς τα πλοία κάνουν πρώτη στάση στην Κέα. Ενα σαγηνευτικό και ήσυχο μέρος που δεν σε αφήνει να φύγεις για να κάνεις την περιοδεία που είχες προγραμματίσει», αναφέρει η Telegraph για την Κέα σε αφιέρωμα της στους 10 κρυμμένους θησαυρούς της Ευρώπης.

    Και όντως έτσι είναι. Παρότι ανήκει στις Κυκλάδες, συχνά την αγνοούμε. Το νησί που διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα – χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη των χαρακτηριστικών λευκών σπιτιών – έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και έναν αέρα που το καθιστά μοναδικό προορισμό.

    Ομως η Τζια μοιάζει να τα έχει όλα, κοσμοπολίτικα στέκια, οργανωμένες παραλίες, απόκρυφα ακρογιάλια, γραφικά καλντερίμια, ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, τόσο κοντά στην αστικοποιημένη πρωτεύουσα, μα συνάμα τόσο λυτρωτικά μακριά της.

    Η Κορησσία το λιμάνι της Κέας είναι χτισμένη στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη Κορησσός και μαζί με την Ιουλίδα,την Καρθαία και την Ποιήεσσα αποτελούσαν τις τέσσερις πόλεις του νησιού. Εδώ το 1930 βρέθηκε ο γνωστός Κούρος της Κέας ένα θαυμάσιο γλυπτό των αρχαϊκών χρόνων που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

    Σε απόσταση 5,5χλμ. σκαρφαλωμένη πάνω στο βουνό, κρυμμένη από τους πειρατές, βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού Ιουλίδα, ίσως η πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων.

    Ο οικισμός είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους των Κυκλάδων με έντονη αρχιτεκτονική προσωπικότητα.

    Τα δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια, τα χαρακτηριστικά στεγάδια, τα νεοκλασικά κτίρια, οι εκκλησίες, οι κοκκινωπές στέγες δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό όπου μπορείς να περιπλανιέσαι για ώρες.

    Στο αρχαιολογικό μουσείο βρίσκονται ενδιαφέροντα εκθέματα Κυκλαδικής τέχνης. Το ενετικό κάστρο χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης προσφέρει ένα από τα ομορφότερα αιγαιοπελαγίτικα ηλιοβασιλέματα.

    Απέναντι απ`την χώρα στέκει «αιώνιος φύλακας» το περίφημο πέτρινο λιοντάρι, γλυπτό μήκους 6μ. έργο του 6ου π.χ. αιώνα. Ο μύθος λέει ότι στάλθηκε στο νησί από τον Δία, για να διώξει τις νύμφες που ζούσαν στα δάση και σκότωναν τις γυναίκες. Σκαλισμένος πάνω σε βράχο, έμβλημα πλέον της Κέας, στέκεται επιβλητικά και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

    Αλλά οι ομορφιές της Τζιας δεν τελειώνουν εδώ. Βαθιές ρεματιές, μικρά λιβάδια, πέτρινες όχθες, ξωκλήσια, ανεμόμυλοι, μικρές γραφικές αγροικίες, αμμουδερές παραλίες και ορεινό τραχύ τοπίο συνυπάρχουν και την κάνουν να ξεχωρίζει.

    Οι πιο γνωστές παραλίες της Κέας είναι το Σπαθί, ο Οτζιάς, το Γιαλισκάρι, οι Ποίσσες, τα Ξύλα, καθώς και ο Κούνδουρος που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποια να σας «μαγέψει» και να σας κάνει να επιστρέφετε.

    Στα συν του νησιού το ότι διαθέτει ένα δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων και γι’ αυτό το λόγο θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία έχοντας αναπτύξει τελευταία ιδιαίτερα τον ανάλογο περιπατητικό τουρισμό.

    Οι βελανιδιές με τις οποίες είναι γεμάτο το νησί δημιουργούν δε, το ιδανικό σκηνικό για περπάτημα στα λιθόστρωτα μονοπάτια.

    Εκτός όμως από τις βόλτες και την απόλαυση του ζεστού ήλιου στις παραλίες του νησιού αν βρεθείτε στην Κέα τον Ιούλιο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την Γιορτή Παραμυθιού που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

    Συμπερασματικά η Τζια είναι ένα νησί που πρέπει να γνωρίσει κανείς αν δεν το έχει ήδη κάνει. Σου αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση που σε κάνει να θέλεις να το ξαναεπισκεφτείς.

    Homepage

    NO COMMENTS

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Exit mobile version