Σφαγή στο Κατίν: Οι Σοβιετικοί εκτελούν 22.000 Πολωνούς – Γιατί προτίμησαν να τους εξοντώσουν με γερμανικά πιστόλια

0
324

Στην Ιστορία έμεινε ως Σφαγή του Κατίν. Οι Σοβιετικοί τελικώς και όχι οι Ναζί εκτέλεσαν 22.000 Πολωνούς. Και το παράδοξο; Οι δήμιοι χρησιμοποίησαν γερμανικά πιστόλια…

Μια μέρα σαν σήμερα 80 χρόνια πριν, στις 13 Απριλίου του 1943 ανακαλύπτονται από τους Ναζί, που προέλαυναν στα ρωσικά εδάφη, ομαδικοί τάφοι με χιλιάδες σορούς. Όταν έγινε γνωστό το γεγονός οι υποψίες της κοινής γνώμης όλων ακολούθησαν τα χνάρια των Γερμανών, όμως γι’ αυτή τη θηριωδία δεν ήταν αυτή τη φορά υπεύθυνοι οι Ούννοι του Αδόλφου Χίτλερ!

Το 1940, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Πολωνίας με τη Σοβιετική Ένωση και εντός ρωσικού εδάφους, στο δάσος του Κατίν, θανατώθηκαν κατά χιλιάδες, κρατούμενοι από στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Το έγκλημα των μαζικών εκτελέσεων χιλιάδων πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, επιχειρηματιών, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμου, διαπράχθηκε από τη μυστική αστυνομία Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων (γνωστό από τα αρχικά NKVD ως Εν-Κα-Βε-Ντε) της ΕΣΣΔ.

Οι Σοβιετικοί επί πολλά χρόνια ισχυρίζονταν – και μάλιστα επίσημα – ότι, ο Γκέμπελς ήταν εκεόνιος που χρησιμοποίησε το γεγονός προπαγανδιστικά. Δεν ήταν όμως έτσι.

Να πως έχει η τραγική ιστορία: Το 1939, οι Γερμανοί και οι Σοβιετικοί υπέγραψαν το διαβόητο Σύμφωνο μη Επίθεσης (Μολότοφ-Ρίμπερντροπ) στο οποίο συνυπέγραφαν να εισβάλουν από κοινού στην Πολωνία. Ο πολωνικός λαός πολέμησε με ηρωισμό για να προστατεύσει τη χώρα του, αλλά δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τους δύο γίγαντες που χτυπούσαν από δύο πλευρές.

 

Κάπου μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 1940, η μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης – το NKVD – διέπραξε μια σειρά εκτελέσεων πολωνών στρατιωτικών και επιχειρηματιών. Οι δολοφονίες διαπράχτηκαν σε πολλούς τόπους, αλλά το γεγονός καταχωρήθηκε στα αιματοβαμμένα αρχεία της Ιστορίας ως Σφαγή στο Κατίν, καθώς οι ομαδικοί τάφοι στο δάσος του Κατίν ήταν οι πρώτοι που ανακαλύφθηκαν.

Οι Ναζί ανακαλύπτουν τους ομαδικούς τάφους. /copyright Ap Photos
Οι Ναζί ανακαλύπτουν τους ομαδικούς τάφους. /copyright Ap Photos

Οι επικίνδυνοι για την ΕΣΣΔ εξοντώνονταν!

 

Ο αρχηγός του NKVD, Λαβρέντι Μπέρια, θεωρούσε ότι θα ήταν ωφέλιμο να εξοντωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι Πολωνοί, αξιωματικοί και άλλοι που θεωρούνταν επικίνδυνοι για τους Σοβιετικούς. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τον Στάλιν και το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Συνολικά, εκτελέστηκαν περίπου 22.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 8.000 αιχμάλωτοι στρατιωτικοί, 6.000 αστυνομικοί, και οι υπόλοιποι ανήκαν στην πολωνική αστική τάξη όπως δημόσιοι αξιωματούχοι, ιδιοκτήτες εργοστασίων, δικηγόροι, ιερείς, ιδιοκτήτες γης και πράκτορες πληροφοριών.

 

Η πρώτη δημόσια αναφορά για τη Σφαγή έγινε τον Απρίλιο του 1943 έπειτα από ανακοίνωση της Ναζιστικής Γερμανίας για την ανακάλυψη ομαδικού τάφου. Όταν ενημερώθηκε σχετικά η εξόριστη πολωνική κυβέρνηση που έδρευε στο Λονδίνο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε την ευθύνη και ισχυρίστηκε ότι οι εκτελέσεις έγιναν από Γερμανούς στρατιώτες το 1941.
Οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι οι κρατούμενοι φυλακίστηκαν και ανακρίθηκαν από τον Οκτώβριο του 1939 έως τον Φεβρουάριο του 1940, με τους περισσότερους να πιστεύουν ότι σύντομα θα αποφυλακίζονταν. Ο Στάλιν ενέκρινε τις εκτελέσεις στις 5 Μαρτίου του 1940 μαζί με έξι μέλη του σοβιετικού Πολιτικού Γραφείου. Έως και το 99% των κρατουμένων που διέφυγαν από τις εκτελέσεις στο δάσος Κατίν κυνηγήθηκαν, ανακαλύφθηκαν και εκτελέστηκαν αργότερα σε άλλες τοποθεσίες.

 

Τώρα σιωπή...
Τώρα σιωπή…

Οι δολοφονίες – λέγεται ότι – διαπράχθηκαν με γερμανικά όπλα, αφού τα σοβιετικά περίστροφα είχαν υπερβολική ανάκρουση που έκανε οδυνηρή τη συνεχή βολή για τους εκτελεστές. Οι δήμιοι κουράστηκαν να σκοτώνουν! Λίγο το ‘χεις 22.000 στο σφαγείο;
Η Σοβιετική Ένωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη μέχρι το 1990, επιρρίπτοντάς την ευθύνη στη Ναζιστική Γερμανία. Το 2008 τα ρωσικά δικαστήρια προχώρησαν σε αποχαρακτηρισμό σοβιετικών αρχείων και το 2010 η Ρωσία παραδέχτηκε επίσημα πως η σφαγή του Κατίν διαπράχθηκε με εντολή του Ιωσήφ Στάλιν και της σοβιετικής ηγεσίας!