Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στην Ουκρανία

0
298

Με μικρές απώλειες και μακριά από τα ενδοσυνεδριακά τους χαμηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία με την ελπίδα να επικρατήσει ο διάλογος και να αποφευχθεί μια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή έχει κορυφωθεί καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Δύσης για αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με το Associated Press, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 130.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα τα δημοσιεύματα ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει η Μόσχα στη διπλωματική οδό, προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι η κρίση βαίνει προς εκτόνωση. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έχει δώσει την κατ’ αρχήν έγκρισή του στις απαντήσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τη Δύση όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας σε διάγγελμα του σήμερα ότι ενημερώθηκε πως η Ρωσία θα επιτεθεί αυτή την Τετάρτη επανέφεραν στο προσκήνιο το φάσμα τους φόβους για μια πολεμική σύγκρουση στην περιοχή.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 171,89 μονάδες ή -0,49% και έκλεισε στις 34.566,17 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 16,97 μονάδες ή -0,38% στις 4.401,67 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 13.790,92 μονάδες.

Οι δείκτες κατρακύλησαν στα χαμηλά της ημέρας λίγο μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΚ,  Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της “δραματικής επιτάχυνσης” της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις οκτώ έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Nike με κέρδη 1,41 δολ. ή σε ποσοστό 1,01% στα 141,59 δολ. και ακολούθησαν Walt Disney στα 150,85 δολ. με κέρδη 0,92% και Coca-Cola στα 60,68 δολ. με άνοδο 0,65%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι  Walgreens Boots Alliance (-2,75%), IBM (-1,91%) και Chevron (-1,54%).

Την ίδια στιγμή, στο προσκήνιο παραμένουν και οι ανησυχίες για την επερχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, James Bullard επανέλαβε την έκκληση του για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης συνολικά μέχρι τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διαβεβαιώσει το κοινό ότι θα υπερασπιστεί τον στόχο για πληθωρισμό στο 2%. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ετήσιο άλμα 7,5% τον Ιανουάριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών περίπου.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίαση της τον Μάρτιο να είναι κατά 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μ.β. που περίμεναν προηγουμένως.

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο καθώς και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τα οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ, η περίοδος των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους αναλυτές να περιμένουν τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 να εμφανίσουν άνοδο 31% σε από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από τις 358 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει ήδη τα αποτελέσματα τους, το 78% κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.