Στον Άγιο Δημήτριο Κηφισιάς, η Εξόδιος της Νίκης Γουλανδρή την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου

0
152

Έφυγε από την επίγεια ζωή, η Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Νίκη Γουλανδρή.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, υπήρξε συνιδρύτρια του Μουσείου, το 1964, ως κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης, με τον σύζυγο της, Άγγελο Γουλανδρή, αφήνοντας το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στον κόσμο του Περιβάλλοντος. Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της προστασίας της Φύσης, αφιερώνοντας όλο της το «είναι», καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της στο έργο αυτό, και δη σε εποχές κατά τις οποίες οι σημερινοί κίνδυνοι δεν είχαν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους.

Η Νίκη Γουλανδρή ήταν σπουδαία βοτανική ζωγράφος, αποτυπώνοντας στα έργα της περισσότερα από 800 φυτά της ελληνικής φύσης. Σε μία από τις πολλές διακρίσεις της, το 1991, είχε εκλεγεί Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Διέθετε ευρύτατη μόρφωση, με βασικές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στη Φιλοσοφία, με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, στις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.

 

Οι μεγάλοι σταθμοί του βίου της:

1964 : Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975 : Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981 : Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991 : Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002 : Πρόεδρος του Σωματείου «Σώστε τα Παιδιά».
1992- 1995 : Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992 : Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 96 : Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar. Μία εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο “Our Creative Diversity” (1996) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

1996 : Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003 : Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ www.tovima.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ