Πανελλαδική στάση εργασίας για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου από τις 11.00 το πρωί έως το τέλος της πρωινής βάρδιας για όλους τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ, ζητώντας άμεσα χρονοδιαγράμματα και πρωτοβουλίες επίλυσης του ζητήματος της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας, της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την επίλυση της μη πληρωμής του εφάπαξ και της άμεσης αντιμετώπισης-πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων.
Παράλληλα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των συμβασιούχων αλλά και των συνταξιούχων δημοτικών υπαλλήλων στις 12.00 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας και παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ειδικότερα σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ –ΟΤΑ επισημαίνονται τα εξής:
Στο θέμα της παράτασης των συμβάσεων για το οποίο η δέσμευση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κας Όλγας Γεροβασίλη ήταν πως έως 9 Ιανουαρίου 2017 θα υπήρχε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να υπάρξει επίλυση της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών των συμβασιούχων εργαζομένων και του αδιέξοδου που προκύπτει από την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επισημαίνουμε πως όσες πληρωμές έγιναν αφορούσαν σε αποδοχές του 2016, ενώ για το επόμενο χρονικό διάστημα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για το αν θα υπογραφούν ή όχι τα αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ορισμό των εκπροσώπων του αρμόδιων Υπουργείων και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου και της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το μόνιμο προσωπικό. Είναι καλό να «διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας» για την υπεράσπιση του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, στην ουσία όμως να μην κάνουμε καμιά ενέργεια ουσιαστική για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Επίσης είναι τουλάχιστον προκλητική η αδιαφορία που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι Δημοτικοί Υπάλληλοι σε ότι αφορά στην καταβολή του Εφάπαξ από τον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Κ.Υ.) του Τ.Π.Δ.Υ., αφού παρά το γεγονός πως εδώ και τρεις (3) μήνες έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού του Εφάπαξ για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Ν.4387/2016, εν τούτοις δεν έχει γίνει από την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. η απαιτούμενη προσαρμογή στην ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να καθίσταται δυνατή η έκδοση αποφάσεων και ενταλμάτων πληρωμής των εφάπαξ βοηθημάτων με το νέο τρόπο υπολογισμού τους.
Άλλα δύο (2) εργατικά ατυχήματα, ένα στο Δήμο Ρόδου και ένα στο Δήμο Πύργου έρχονται να προστεθούν στην μακριά λίστα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρων για την οποία ουσιαστικά οι πάντες αδιαφορούν.
Ενδεικτικό είναι πως δύο προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της προκλητικής του αδιαφορίας και ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν έξω από το γραφείο του.
Παρά τις δεσμεύσεις για νομοθετική παρέμβαση που θα δίνει οριστική λύση στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί από τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. και μετά από τουλάχιστον επτά (7) χρόνια εργασίας αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει. Υπενθυμίζουμε τη σαφή δέσμευση τόσο του πρώην Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστ. Βερναρδάκη όσο και της νυν Υπουργού κας Όλγας Γεροβασίλη για νομοθετική επίλυση του ζητήματος.











