Σε τρεις ημέρες γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο

0
54

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Κοντά στο 6% φτάνουν ήδη οι απώλειες που σημειώνει το χρηματιστήριο Αθηνών, από την αρχή της εβδομάδας, μαζί με τη χθεσινή ισχυρή πτώση, καθώς “συμμετέχει” στο παγκόσμιο sell-off που προκαλεί η τελευταία εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και αποτυπώνει τις ανησυχίες της αγοράς για την άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου στη χώρα, ενόψει και των προσεχών εκλογών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,94% στις 728,62 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 723,35 μονάδων (-2,65%) και 741,74 μον. (-0,17%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 31,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

...

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,61%, στις 1.897,09 μονάδες, ενώ στο -0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.104,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,92% στις 578,29 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -4,76%.

Αν και οι απώλειες “μαζεύτηκαν” ελαφρώς στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, το Χ.Α. δεν κατάφερε ούτε σήμερα να απορροφήσει τη σφοδρότητα των εντολών πώλησης, χάνοντας μέσα σε τρεις συνεδριάσεις, εκτός από εκείνη της Τρίτης, ό,τι έχτισε το τελευταίο 20ήμερο, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ξεκίνησε τον Απρίλιο. Και αυτό διότι ενώ άρχισε τον Μάιο στα επίπεδα των 775 μονάδων, σήμερα έχασε και τις 730 μονάδες, πλησιάζοντας πλέον τη ζώνη των 720 μονάδων, όπου και βρίσκονται οι επόμενες στηρίξεις.

Κι ενώ μια αρκετά καλή διόρθωση στην αγορά, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς ανόδου, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, η επίδοση του Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει την όρεξη των δύο funds που διατηρούν short θέσεις να επανορθώσουν για τους μήνες αυτούς της αφλογιστίας. Όπως εξηγούν οι εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ δείχνει ακόμη μία φορά την αδύναμη φύση του μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις που τροφοδοτούν το risk off σε αγορές όπως η ελληνική, η οποία εγγενώς εμπεριέχουν μεγαλύτερο βαθμό μεταβλητότητας και αστάθειας.

Άλλωστε σήμερα στην Ευρώπη όλοι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως και στην Wall Street, με το Χ.Α. να ακολουθεί το άκρως αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών διαφορών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι προσδοκίες να βρεθεί κάποια λύση έχουν στραφεί πλέον στην επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος για κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, η αγορά δείχνει να αποδοκιμάζει την άνοδο του πολιτικού θερμομέτρου στη χώρα, αλλά και την κούρσα της παροχολογίας που επιδίδονται τα δύο μεγάλα κόμματα, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της για τη συνέπεια του δημοσιονομικού προγράμματος τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον μέχρι τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Αυτό επιβεβαιώνουν και πηγές του Capital.gr, οι οποίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί βλέπουν την πρωθυπουργική αναγγελία της έμμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ μέσω του “ειδικού λογαριασμού” των 5,5 δισ. ευρώ, ως υποχώρηση από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια, η οποία “λιτά” μόνο φανερώνεται μέσα από τις χθεσινές δηλώσεις και άτυπες τοποθετήσεις. Οι σχετικά “χαμηλοί τόνοι” αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα εκτιμάται ότι συνδέονται με την πορεία προς τις Ευρωεκλογές αλλά και με τον παράγοντα “χρόνο”: το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αφορά στο 2020 και άρα δεν θα λυθεί… άμεσα.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι απώλειες της Πειραιώς έφτασαν το 8,34%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της 5,87%, σπάζοντας “εκκωφαντικά” το πενθήμερο ανοδικό της σερί. Άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Eurobank, Φουρλή, Τιτάν, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, με τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει με απώλειες 2,03%.

Οι απώλειες σε Grivalia, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, Aegean, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Alpha Bank ξεπέρασαν το 1%, με τις περισσότερες όμως να περιορίζουν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Λάμδα και Coca Cola. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν η μόνη μετοχή στον FTSE 25 που έκλεισε θετικά, μόλις όμως στο +0,12%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ