Προβλημάτισε η χθεσινή (9/07) πτώση στο Χρηματιστήριο

0
110

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Στην πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και της κατάστασης που παραλαμβάνει “προσγείωσε” το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα κυβέρνηση, την ημέρα μάλιστα της ορκωμοσίας της, με το Eurogroup και το EcoFin  να δίνουν το πρώτο αυστηρό μήνυμα στη χώρα για τις προκλήσεις και τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ήδη από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,28% στις 840,58 μονάδες, από τις 894 μονάδες την παραμονή των εκλογών, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 839,14 μονάδων (-4,44%) και 875,49 μον. (-0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 103,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 81 χιλ. τεμάχια.

Διήμερο sell off στο Χρηματιστήριο με τον ΓΔ στο -6% και τις τράπεζες στο -12,1%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,12%, στις 2.112,37 μονάδες, ενώ στο -5,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.276,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,41% στις 736,28 μονάδες.

Μέσα σε δύο ημέρες, ο Γενικός Δείκτης έχασε 6%, με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει 12,1% και τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 6,1%.

Ο πήχης της νέας κυβέρνησης είχε ανέβει πολύ προεκλογικά, με τις υποσχέσεις περί φορολογικών ελαφρύνσεων και επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων των πλεονασμάτων, με το Eurogroup και το EcoFin να προσγειώνουν τις υποσχέσεις αυτές στη σκληρή πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα σκιαγραφήθηκε στο κείμενο συστάσεων της Κομισιόν που εγκρίθηκε  από τη Σύνοδο του Ecofin.

Επί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν τις ανησυχίες και τις συστάσεις για τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος λόγω της παροχολογίας των προηγούμενων μηνών. Όπως ανέφερε η σχετική έκθεση, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων που έλαβε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση θα υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη. Έτσι, τίθενται σε κίνδυνο η επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, θέτοντας σημαντικά εμπόδια στην όποια πρόθεση της νέας κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Όπως σχολιάστηκε σήμερα από μερίδα εγχώριων αναλυτών η κατάσταση που παραλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτή που είκαζε η αγορά μέχρι πρότινος. Και μπορεί η νέα κυβέρνηση να είναι πολλά υποσχόμενη, εντούτοις μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου ο χρόνος είναι σχεδόν μηδαμινός (αν αναλογιστεί κανείς την αυγουστιάτικη ραστώνη), για να ανατραπούν ορισμένες αποφάσεις που απειλούν τον προϋπολογισμό με εκτροχιασμό. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ακόμη και τις μεταρρυθμίσεις να “τρέξει” η νέα κυβέρνηση, η επίδρασή τους στην οικονομία δεν θα είναι άμεση, με τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα μέτρα, όπως ανέφερε χτες το Eurogroup, να επικρέμεται για ολόκληρο το έτος, ειδικά όταν θα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2020.

Στο μεταξύ η αγορά προσπάθησε εχθές και θα προσπαθήσει και σήμερα να διαγνώσει τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης. Η Εθνική όρισε τις Goldman Sachs και Morgan Stanley ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και JP Morgan. Την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC  αντίστοιχα.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ που υπέβαλε η SAZKA GROUP, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων ανέρχεται σε 9,12 ευρώ που, όπως προβλέπεται, αποτελεί το μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ στη χθεσινή συνεδρίαση τελούσε υπό αναστολή στη διαπραγμάτευσή της, ενώ σήμερα έκλεισε στο -4,03%, από -5,87% ενδοσυνεδριακά.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε με βουτιά που έφτασε το 10,30%, με τις Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να ολοκληρώνουν με πτώση που ξεπέρασε το 6% και τις Φουρλής, Jumbo, Eurobank και Σαράντη με απώλειες ανώτερες του 5%. Άνω του -4% έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Εθνική, Motor Oil, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τιτάν ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ