Οριακά θετικό το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο

0
119

Πιστό στην κίνηση εντός στενού εύρους παρέμεινε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κατάφερε να ανακτήσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, παρά τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες, έδωσε για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι θέλει να παραμείνει στο επίπεδο που το ταλαιπωρεί επί πεντάμηνο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 899,88 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 895,31 μονάδων (-0,40%) και 901,79 μονάδων (+0,32%). Ο τζίρος ανήλθε στα 41,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,9 εκατ. τεμάχια.

Οριακά θετικό το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,23%, στις 2.160,54 μονάδες, ενώ στο -0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.461,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 552,41 μονάδες.

Μεταβλητότητα στα “ρηχά”

Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα βελτιώθηκε, οι διακυμάνσεις στις περισσότερες μετοχές ήταν συχνές και σε πολύ στενό εύρος. Ενδεικτικό της εικόνας μάλιστα ήταν ότι τα τεμάχια που διακινήθηκαν στην Coca Cola ήταν 1.911, ενώ στην Alpha Bank 4,5 εκατ., με την πλειονότητα των τίτλων να αλλάζει πρόσημα με μικρές εντολές.

Ωστόσο, αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το ΧΑ βρήκε, όπως κάνει καθημερινά, στηρίξεις από διαφορετικούς τίτλους, οι οποίοι εναλλάσσονται ώστε να επιτρέπονται οι διορθώσεις χωρίς να πιέζεται η αγορά. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει φρέσκα κεφάλαια, ώστε να λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες, ήτοι να προσελκύσει κεφάλαια που θα του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Μια ώθηση που θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μια κίνηση πάνω από τις 950 μονάδες έχει αποκτήσει πέραν από τεχνική και σημειολογική σημασία, αφού θα “σπάσει” το ανώτατο εύρος της τελευταίας εξαετίας.

Υπάρχουν τα θετικά σημάδια

Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν αρκετοί είναι ότι η αγορά έχει κάποια θετικά σημάδια, που τροφοδότησαν τόσο τις αντοχές όσο και την ανάκαμψη από τα χαμηλά του Ιουλίου. Αυτά ενίσχυσαν την επιλεκτικότητα των αγοραστών σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους που δείχνουν ότι έχουν βάλει ρότα για μια καλή πορεία στο υπόλοιπο του έτους.

Άλλωστε, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπήρξε αύξηση 17,8 δισ. ευρώ στον τζίρο των επιχειρήσεων της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος, ενώ ειδικά για τον Ιούνιο η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανήλθε σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Στοιχεία αρκούντως ενθαρρυντικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι για τις 210.217 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 5,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66,7%.

Επίσης, δημοσιονομικά η χώρα αναμένει και να μπουν στο κανάλι της πραγματικής οικονομίας τα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν ήδη εκταμιευτεί από την ΕΕ. Τα χρήματα αυτά, εκτός από το πέρασμα τους από τα δημόσια ταμεία, θα χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% άμεσα σε επενδύσεις και κατανάλωση,  ενισχύοντας και τα δημόσια ταμεία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Eurobank, ΟΠΑΠ και Λάμδα ήταν η “τετράδα” που στήριξε την αγορά, καθώς σημείωσε κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Motor Oil, Πειραιώς και Coca Cola.

Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 2,56% και 2,18% αντίστοιχα, με την ΕΛΧΑ να υποχωρεί κατά 1,88% και την Εθνική κατά 1,48%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Σαράντης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ