“Ξεφούσκωσε” στην τελική ευθεία η ανοδική προσπάθεια στη Wall

0
250

“Ξεφούσκωσε” στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης η ήπια ανοδική προσπάθεια της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες -εν μέσω της μεταβλητότητας που επιφυλάσσει ο χαμηλός εορταστικός όγκος συναλλαγών- να “σβήνουν” όλα τα κέρδη τους και να γυρνούν στο “κόκκινο”, μόλις μία ημέρα μετά τα νέα ρεκόρ που κατέγραψαν Dow Jones και S&P 500 την Τετάρτη.

Την αρχική αγοραστική διάθεση των επενδυτών τροφοδότησε σήμερα, εν μέρει, η πεποίθηση ότι η έξαρση της πανδημίας λόγω της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον δεν θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην οικονομία, καθώς και η αύξηση του δείκτη Chicago PMI που έδειξε ότι η οικονομία της ευρύτερης περιφέρειας του Σικάγο, η οποία θεωρείται καλό βαρόμετρο για τη μεταποίηση των ΗΠΑ και την ευρύτερη αμερικανική οικονομία, παραμένει εύρωστη.

Εν μέρει θετικά, ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο 52 ετών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, ο χαμηλός αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αντανακλά σε έναν βαθμό και την απροθυμία των επιχειρήσεων να απολύσουν εργαζομένους καθώς δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις εργασίας εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού, γεγονός που προβληματίζει.

Η προσπάθεια των επενδυτών, ωστόσο, να οδηγήσουν την αγορά ακόμη υψηλότερα δεν άντεξε μέχρι το τέλος. Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, τα οποία με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από προηγούμενα στελέχη, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κρουσμάτων δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί σε βασικούς τομείς της οικονομίας.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι ξεκίνησε ανοδικά βάζοντας πλώρη για ένα ακόμη ρεκόρ, δεν κατάφερε να υψώσει άμυνες στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Ως εκ τούτου, αφού κατέγραψε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 36.679,44 μονάδες, “έσβησε” όλα τα κέρδη του και έκλεισε τελικά 90 μονάδες ή 0,25% χαμηλότερα, στις 36.398,08 μονάδες.

Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, που μετά την αναρρίχησή του σε νέο ενδοδυνεδριακό υψηλό υποχώρησε και έκλεισε 0,27% χαμηλότερα από το χθεσινό ρεκόρ του, στις 4.780,15 μονάδες.

Με απώλειες 0,16% στις 15.741,60 μονάδες έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, αν και ενδοσυνεδριακά εμφάνισε καλύτερη εικόνα από τους άλλους δύο βασικούς δείκτες, παραμένονται σχεδόν 2% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που “έγραψε” τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι εχθές ο δείκτης των blue chips σημείωσε κέρδη 0,3% και έκανε το 6X6 επιτυγχάνοντας το 45ο ρεκόρ του σε κλείσιμο για το έτος, ενώ ο S&P 500 με άνοδο 0,14% σημείωσε το 70ο ρεκόρ του για φέτος. Ο Nasdaq δεν κατάφερε να ακολουθήσει, γράφοντας απώλειες 0,1%.

Μέχρι στιγμής στο έτος, ο S&P 500 προηγείται σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 27%, ο Nasdaq ακολουθεί με άνοδο 22%, ενώ ο Dow Jones ενισχύεται σχεδόν κατά 10%. Κέρδη σχεδόν 14% γράφει επίσης ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, μόλις 7 έκλεισαν ανοδικά την Πέμπτη, με τις Walt Disney (0,68%), Johnson & Johnson (0,44%) και IBM (0,42%) να γράφουν τα υψηλότερα κέρδη. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-0,86%), Microsoft (-0,77%) και Nike (-0,76%).

Στις επιμέρους μετοχές, “βουτιά” 7,1% κατέγραψε ο τίτλος της Biogen -αποτελώντας το κυριότερο βαρίδι του S&P 500- μετά την άρνηση της Samsung Group ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά της φαρμακευτικής εταιρείας.