Νίκησε την αβεβαιότητα η Wall και έκλεισε με κέρδη

0
245

Τρεις ημέρες ανόδου συμπλήρωσε η Wall Street, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί ο έλεγχος στο Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Πέμπτη που αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανώς και στη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο σώματα τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που έχει βοηθήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν να εφαρμόσει την ατζέντα του, περνώντας τους νόμους που επιθυμούσε χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν πάντως ότι η Wall Street σημειώνει ισχυρές επιδόσεις μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι που βοήθησε την αγορά τις προηγούμενες ημέρες να ανακτήσει τον βηματισμό της.

Η σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν  πάντως ανέφελη, με τους δείκτες να χάνουν νωρίτερα το σύνολο των κερδών τους, περνώντας πρόσκαιρα στο κόκκινο καθώς οι ισχυροί κλυδωνισμοί στην αγορά των κρυπτονομισμάτων πυροδότησαν νευρικότητα και στη Wall Street.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 333,83 μονάδες ή 1,02% και έκλεισε στις 33.160,83 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 21,31 μονάδες ή 0,56% στις 3.828,11 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 51,68 μονάδες ή 0,49% και σκαρφάλωσε στις 10.616,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις τρεις με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen με κέρδη 15,37 δολ. ή σε ποσοστό 5,55% στα 292,39 δολ. και ακολούθησαν η Boeing με άνοδο 2,86% στα 169,62 δολ. και η American Express στα 150,20 δολ. με κέρδη 2,19%.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Walgreens Boots Alliance (-0,78%), η Walt Disney (-0,53%) και η Chevron (-0,15%).

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Το επίμονο ράλι του πληθωρισμού, με τις τιμές καταναλωτή να βρίσκονται κοντά σε υψηλά 40 ετών, έχει υποχρεώσει την Federal Reserve σε μία από τις επιθετικότερες καμπάνιες στην ιστορία της στη σύσφιξη της πολιτικής της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τις τιμές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed πραγματοποίησε την τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 3,75% με 4%. Οι επενδυτές ελπίζουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα για τον πληθωρισμό να δείξουν αποκλιμάκωση των τιμών, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να αφήσει το πόδι από το γκάζι τους επόμενους μήνες, προχωρώντας σε μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία να δείξουν επιβράδυνση του δείκτη τιμών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, στο 0,5% και 6,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με το Reuters.