Νέες απώλειες στην Wall Street μετά τις εμπορικές απειλές Τραμπ

0
144

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες μετά τις εξαγγελίες Τραμπ ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας $267 δισεκατομμυρίων. Παράλληλα, η απότομη αύξηση των μισθών δημιούργησε ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Fed.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,3% στην ημέρα, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας μετρά απώλειες 0,2%.

Ο ευρύτερος S&P σημείωσε πτώση 0,2% στην ημέρα και 1% στην εβδομάδα.

Ο τεχνολογικός Nasdaq τέλος, που σημείωσε την χειρότερη είσοδο στον Σεπτέμβριο από το 2008, κατέγραψε ημερήσιες απώλειες 0,3% και εβδομαδιαίες 2,55%.

Στο μεταξύ, απώλειες 6,7% κατέγραψε η μετοχή της Tesla μετά την παραίτηση του Chief Accounting Officer, Dave Morton.  Στην ανακοίνωση παραίτησής του, ο Morton αναφέρει ότι “από τις 6 Αυγούστου που εντάχθηκα στην εταιρεία, το επίπεδο της προσοχής που δόθηκε σε αυτήν αλλά και ο ρυθμός μέσα στην εταιρεία, έχουν υπερβεί τις προσδοκίες μου”.

Εκτός από τον Morton την παραίτησή της υπέβαλε και η επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Σύμφωνα με το CNBC, η Gaby Toledano, ανακοίνωσε πως δεν θα επιστρέψει στη θέση της μετά την άδεια που έλαβε τον περασμένο μήνα. H Gary είχε προσληφθεί στην Tesla τον Μάιο του 2017.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο ρυθμός των προσλήψεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο, οι μισθοί των Αμερικανών εργαζομένων επίσης αυξήθηκαν και η ανεργία παρέμεινε σταθερή, δείχνοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Αύγουστο, ενώ η οικονομία δημιούργησε 201.000 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας άνοδο από τον προηγούμενο μήνα.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 192.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία στο 3,8%.

Οι μισθοί ανέκαμψαν τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ότι η πολύ ισχυρή αγορά εργασίας πιέζει τους εργοδότες να προσφέρουν υψηλούς μισθούς καθώς το συνολικό κόστος διαβίωσης αυξάνεται. Οι μισθοί αυξήθηκαν 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Αύγουστο. Δεν έχουν αυξηθεί με υψηλότερο ρυθμό από το 3% του προηγουμένου έτους, ύστερα από την ύφεση που έληξε το 2009.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed, στην Βοστόνη, Eric Rosengren δήλωσε ότι  η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) πρέπει να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.”Η σταδιακή αύξηση στην πορεία του επόμενου έτους είναι λογική”, ανέφερε ο τελευταίος, μιλώντας στο δίκτυο CNBC.

Πρόσθεσε δε ότι ένα επιτόκιο το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άσκηση “ουδέτερης” νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, θα τοποθετείτο μεταξύ 2,5% και 3%.

“Θα έλεγα μάλιστα ότι μάλλον θα πόνταρα προς το πάνω μέρος αυτής της διακύμανσης (σ.σ. 3%). Οπότε έχουμε ακόμη δρόμο”, κατέληξε. Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed κινείται από τον Ιούνιο μεταξύ του 1,75% και 2%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ