Με κέρδη 1,1% έσπασε το 5ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

0
72

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών τα κατάφερε και έσπασε το πενθήμερο πτωτικό σερί, ολοκληρώνοντας με κέρδη τη σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία δεν έλειψαν ακόμη και οι “απειλές” κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, αφού η νευρικότητα και οι μεγάλες και συνεχείς διακυμάνσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση.

Ειδικότερα, γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 846,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 831,74 μονάδων (-0,69%) και 850,31 μον. (+1,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 570 χιλ. τεμάχια.

Με κέρδη 1,1% έσπασε το 5ήμερο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,76%, στις 2.084,24 μονάδες, ενώ στο +0,65% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.352,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,44% στις 711,33 μονάδες.

Το ΧΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτό που το επηρεάζει περισσότερο είναι η επενδυτική συμπεριφορά των χαρτοφυλακίων της άλλης όχθης του Ατλαντικού, με το τελικό πρόσημο να διαμορφώνεται και πάλι μετά τις 16:00. Σε αντίστροφη πορεία όμως σε σχέση με τη χθεσινή, αφού μετά από μια συνεδρίαση έντονων αναταράξεων κατάφερε να κλείσει σημαντικά υψηλότερα.

Το θετικό όμως της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η αγορά “κράτησε” αλλά και αντέδρασε μόλις χρειάστηκε, δηλαδή όταν απειλήθηκε η στήριξη των 831 μονάδων. Εάν χανόταν τότε η δοκιμασία των 800 μονάδων θα ήταν ορατή, με το χρηματιστήριο να έμπαινε σε περιπέτειες. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι να κλείσει την εβδομάδα πάνω από τις 838 μονάδες, προκειμένου το κλίμα να βελτιωθεί.

Αυτό που βοήθησε σήμερα την αγορά να απορροφήσει τις πιέσεις ήταν η άνοδος των μη τραπεζικών μετοχών (με μόνη την Πειραιώς να διαφοροποιείται), η οποία στήριξε τον γενικό δείκτη ακόμη και όταν οι πωλητές έδειχναν να έχουν τα ηνία, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στο -0,69% και στις 831 μονάδες. Titan και Ελλάκτωρ ξεχώρισαν, ενώ μετά τις 16:00 και σταδιακά πέρασε σε θετικά εδάφη και ο τραπεζικός κλάδος.

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η ενεργοποίηση των long, οι οποίοι τις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις έμεναν αδρανείς. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη συμπεριφορά των ξένων χαρτοφυλακίων, τα οποία βρίσκονται σε συντονισμό με τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες υπαγορεύουν τη μεταστροφή σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο στην ελληνική αγορά, αλλά το ΧΑ ήδη έχει καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές στην ενθυλάκωσή τους. Είναι μια πτυχή που είχε τονιστεί από τη στήλη το προηγούμενο διάστημα, καθώς κρίνει τη συμπεριφορά των βραχυ-μεσοπρόθεσμων χαρτοφυλακίων και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για μια αγορά έως το τέλος του έτους.

Όπως σημειώνουν πλέον χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, η “ταλαιπωρία” για το ΧΑ δεν θα σταματήσει εδώ, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους υπό τις παρούσες συνθήκες έχουν μειωθεί σημαντικά. Θα πρέπει επομένως από τον Σεπτέμβριο να υπάρξουν εξελίξεις που μπορούν να “ανοίξουν” αυτά τα περιθώρια για να δούμε τους long να επαναδραστηριοποιούνται.

Στο ταμπλό τώρα, με ένα late rally η Πειραιώς έκλεισε με άλμα 4,94% με τον Σαράντη να ακολουθεί με το δικό του +4,15%. Κέρδη που έφτασαν το 3,85% σημείωσε η Titan, η Βιοχαλκο ενισχύθηκε κατά 3,23%, ενώ οι Ελλάκτωρ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%.

Ανώτερη του 1% ήταν η άνοδος σε Cenergy, Eurobank, Φουρλής, ΟΛΠ και Μυτιληναίος, με τις ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και ΕΧΑΕ να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι Motor Oil και Jumbo, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean και Coca Cola χωρίς όμως καμίας οι απώλειες να ξεπερνούν το 0,4%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ