Μετεκλογικό sell-off στη Wall – “Βουτιά” σχεδόν 650 μονάδων για τον Dow

0
208

Με το “θρίλερ” για τον έλεγχο του Κογκρέσου να συνεχίζεται και την αγορά να περιμένει εναγωνίως τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ώστε να “τιμολογήσει” την επόμενη κίνηση της Fed, η αρχική διολίσθηση της Wall Street μετράπηκε σε κατρακύλα και οδήγησε τους βασικούς δείκτες σε απώλειες της τάξης του 2%-2,5%, που αποτελεί τη χειρότερη μετεκλογική επίδοσή τους την τελευταία δεκαετία.

Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο ανοδικό σερί, που βασίστηκε στις προβλέψεις της αγοράς ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κάνουν ένα δυναμικό come back στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ και θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο Κογκρέσο, ανακτώντας την πλειοψηφία στο ένα ή και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, γεγονός που θα τους επιτρέψει να εγείρουν εμπόδια σε ενδεχόμενα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν για αύξηση των φόρων αλλά και των δαπανών, κάτι που θα συμβάλλει και στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο S&P 500 στις τελευταίες αυτές τρεις συνεδριάσεις “έγραψε” κέρδη 2,9%.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εκλογών μέχρι στιγμής δεν είναι τα αναμενόμενα. Οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 204 έδρες στη “μάχη” για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και φαίνεται ότι θα διασφαλίσουν την πλειοψηφ;iα των 218 εδρών, με τους Δημοκρατικούς να λαμβάνουν μέχρι στιγμής 187 έδρες. Κάτι που θα τους δώσει την ευχερεία να “παρενοχλούν” την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όμως, η επικράτησή τους στη “μάχη” για τη Γερουσία παραμένει αμφίβολη, με αμφότερα τα κόμματα να συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής 48 έδρες έκαστο, στο σύνολο των 100, ενώ δεν αποκλείεται τελικό αποτέλεσμα να μην υπάρξει πριν από τις 6 Δεκεμβρίου, καθώς ο εκλογική μάχη στη Τζόρτζια φαίνεται να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο. Μια επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα τους επέτρεπε να βάλουν φρένο στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

“Τα αποτελέσματα των εκλογών εξακολουθούν να είναι αβέβαια, αλλά το κόκκινο κύμα που ανέμεναν οι προβλέψεις, οι επενδυτές και τα γραφεία στοιχημάτων δεν ήρθε και βραχυπρόθεσμα αυτό θα προσθέσει στην ήδη αυξημένη αστάθεια”, έγραψε ο Dennis DeBusschere σε σημείωμά του την Τετάρτη.

Και μπορεί πρόσκαιρα οι εκλογές να μαγνήτισαν την προσοχή της αγοράς, αλλά αυτό που απασχολεί κυρίως τους επενδυτές είναι η αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, που εγείρονται φόβοι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

“Για τις αγορές, η εστίαση είναι στο κατά πόσον πλησιάζει μια ύφεση, εάν η Fed θα τερματίσει τη νομισματική σύσφιξη αυτόν τον χειμώνα και εάν είναι δυνατή η εκεχειρία και οι διαπραγματεύσεις στον πόλεμο της Ουκρανίας”. έγραψε ο Greg Valliere, επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ στην AGF Investments.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα αυριανά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο. “Ο ΔΤΚ του Οκτωβρίου θα είναι πολύ σημαντικός και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μια ακόμη καυτή μέτρηση, με ορισμένους να εκτιμούν ότι θα εμφανίσει ετήσια άνοδο 9%”, αναφέρει ο Tom Lee, επικεφαλής έρευνας στο Fundstrat, ο οποίος προσθέτει πως ο ίδιος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο.

Κι αυτό γιατί εάν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να τρέχει παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού, δεν αποκλείεται και τον επόμενο μήνα η Fed να προχωρήσει σε μια ακόμη γενναία αύξηση των επιτοκίων της, αντί να κατεβάσει ρυθμό, όπως άφησε να εννοηθεί στην ανακοίνωσή της μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Δείκτες – στατιστικά

Με δεδομένα τα παραπάνω, το κλίμα στην αμερικανική αγορά ήταν βαρύ από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Με το πέρασμα της ώρας, όμως, οι πιέσεις των πωλητών αυξήθηκαν και μετά τα μέσα της συνεδρίασης η πτωτική τάση διευρύνθηκε για να εξελιχθεί τελικά σε sell-off, που με μπροστάρηδες την ενέργεια και την τεχνολογία οδήγησε τους δείκτες να σημειώνουν τη χειρότερη μετεκλογική επίδοσή τους την τελευταία δεκαετία.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ξεκίνησε με μέτριες απώλειες, σημείωσε τελικά “βουτιά” 646,56 μονάδων ή 1,95% και έκλεισε στις 32.514,27 μονάδες.

Απώλειες άνω του 2% και συγκεκριμένα 2,07% σημείωσε ο ευρύτερος S&P 500 που τερμάτισε στις 3.748,90 μονάδες, ενώ τη χειρότερη επίδοση σημείωσε ο τεχνολογικός Nasdaq, έκλεισε με πτώση 2,48% στις 10.353,17 μονάδες.

Βασικό “βαρίδι” για την αγορά σήμερα και αποτελεί η μετοχή της Disney, η οποία κατέγραψε “βουτιά” 13%, μετά την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών τριμήνου κατώτερων των προσδοκιών, αλλά και την προειδοποίησε της εταιρείας ότι η ανάπτυξη της πλατφόρμας περιεχομένου Disney+ ενδεχομένως να επιβραδυνθεί στο μέλλον.

Ισχυρές απώλειες σημείωσε και ο τίτλος της Tesla, που έγραψε -7,17%  στον απόηχο της πώλησης μετοχών της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων αξίας 3,95 δισ. δολαρίων από τον Έλον Μασκ, ενώ από κοντά ακολούθησαν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Nvidia με -5,66%, η Amazon με -4,27% και η Apple με -3,32%.

Στον αντίποδα, στηρίξεις στην αγορά παρέχει ο τίτλος της Meta, καθώς επενδυτές φαίνεται να υποδέχθηκαν θετικά την ανακοίνωση του κολοσσού των social media για δραστική μείωση του προσωπικού του, με την απόλυση 11.000 εργαζομένων, με τη μετοχή της εταιρείας να σημειώνει ισχυρά κέρδη της τάξης του 5%. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg δήλωσε ότι ήταν πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη και τώρα πρέπει να εξορθολογίσει την εταιρεία.