«Μακεδονικό»: Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά το σάλο για υπηκοότητα – εθνότητα

0
29

[ad_1]

Εξηγήσεις για όσα αναφέρονται στη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η κυβέρνηση Ζάεφ στον ΟΗΕ, δίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες μάλιστα κάνουν λόγο για διαστρέβλωση. Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές:

«Με αφορμή τις εκτεταμένες διαστρεβλώσεις που διακινούνται στον σημερινό ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το Υπουργείο Εξωτερικών αποσαφηνίζει τα εξής:

  • Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στην υπηκοότητα των πολιτών της γείτονος ως “Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”. Ήτοι, είναι διατύπωση που προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεπώς ο όρος “Μακεδόνας/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας” ειναι ενιαίος, δεν περιέχει δύο εναλλακτικές ούτε απομονώνεται κάποιο συστατικό του.
  • Η ως άνω διατύπωση δεν αφορά την εθνότητα των πολιτών της γείτονος χώρας, όπως εσφαλμένα αναφέρουν ορισμένα ΜΜΕ. Αυτό άλλωστε προκύπτει σαφώς από την αναφορά σε “Nationality(Citizenship)” που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση, ενώ έχει εξηγηθεί επαρκώς και πολλάκις στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου η αναντιστοιχία μεταξύ “εθνότητας” και “ιθαγένειας”…

[ad_2]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ