“Μάζεψε” στο 1% στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

0
141
ÅîùôåñéêÞ Üðïøç ôïõ êôçñßïõ ôïõ ×ñçìáôéóôçñßïõ Áèçíþí óôçí ðñþôç óõíåäñßáóç ãéá ôç íÝá ÷ñïíéÜ ôçí Ôñßôç 2 Éáíïõáñßïõ 2017. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τους δεικτοβαρείς “σωματοφύλακες” στο πλευρό του, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να περιορίσει στο τέλος τις απώλειές του και να κρατήσει το “μαξιλάρι” ασφαλείας από την κρίσιμη ζώνη των 910 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να απαλλαγεί από το διεθνές αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η έξαρση του κοροναϊού παγκοσμίως.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07% στις 921,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,41 μονάδων (-2,13%) και 928,11 μονάδες (-0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

"Μάζεψε" στο 1% στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76%, στις 2.301,53 μονάδες, ενώ στο -2,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.263,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,65% στις 847,22 μονάδες, από το -3,66% ενδοσυνεδριακά.

Από την αρχή της εβδομάδας, όταν και έγινε γνωστό ότι ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την Κίνα εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες του πλανήτη, το ΧΑ δεν μπορεί να “σηκώσει κεφάλι”. Σήμερα ήταν τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, η οποία μάλιστα οδήγησε και τον γενικό δείκτη έως τις 911 μονάδες, αν και στο τέλος, με τη βοήθεια της ανόδου του ΟΠΑΠ και της Coca Cola, διατηρήθηκαν οι 920 μονάδες.

Είναι αναμφισβήτητο, όμως, ότι η ελληνική αγορά δέχεται τα κύματα των αναταράξεων των μεγάλων αγορών του κόσμου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις συνέπειες της έξαρσης του κοροναϊού. Όπως αναφέρουν σταδιακά οι ξένοι αναλυτές, η εξάπλωση του ιού δείχνει ταχύτερη από προηγούμενες επιδημίες (πχ SARS), ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως την κατανάλωση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Και σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία παλεύει με την στασιμότητα, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης σε πολλές χώρες.

Και μπορεί η Ελλάδα να έχει εσωτερικούς καταλύτες που να μπορούν να κρατήσουν την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά των ξένων κεφαλαίων, τα οποία μπορεί να επιλέξουν πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως εκείνες των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Δείγμα αυτού άλλωστε, ήταν και το γεγονός ότι στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 30 μονάδες βάσης στο -0,402%, ενώ το ελληνικό δεκαετίες πλησιάζει εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά του 1,14%.

Πάντως, από τις αρχές της εβδομάδας, όταν και οι κίνδυνοι εξάπλωσης του κοροναϊού αυξήθηκαν κατακόρυφα, το ΧΑ έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. Ο γενικός βρέθηκε από τις 948, στα χαμηλά των 910 μονάδων. Και αυτό το πισωγύρισμα έγινε την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας λαμβάνουν εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα (αναβάθμιση Fitch, έκδοση του 15ετούς ομολόγου).

Την ίδια ώρα, η Citigroup δεν αποκλείει και μια άλλη θετική εξέλιξη, εκτιμώντας ότι σύντομα μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει μερικά εκ των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα CBPP3. Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank είναι bullet ομόλογα και έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από την Fitch. Έτσι, βρίσκονται μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και αυτοί οι τίτλοι είναι πολύ κοντά στο να γίνουν το πρώτο ελληνικό asset που συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του QE της ΕΚΤ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα το ΧΑ διακίνησε ακόμη χαμηλότερο όγκο, ο οποίος μάλιστα ήταν ακόμη και με τα τρία πακέτα που διακινήθηκαν στην Profile, στην τιμή των 4 ευρώ. Τα πακέτα των 578 χιλ. τεμαχίων ή του 4,89% του μετοχικού αφορούν στην ανακοίνωση της εταιρείας για την πώληση των ιδίων μετοχών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 4,96%.

Στο ταμπλό τώρα, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ έκλεισαν με απώλειες 3,07% και 3,24% αντίστοιχα, με τις Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 2%.

Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Εθνική, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, Jumbo, Φουρλή και Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς (από το ενδοσυνεδριακό -5,15%), OTE και Motor Oil. Στον αντίποδα, ο Titan ενισχύθηκε κατά 1,17%, ενώ Coca Cola και ΟΠΑΠ έκλεισαν με κέρδη 0,76% και 0,18% αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ