Λιβύη: Επικίνδυνη κλιμάκωση με επίκεντρο τη Σύρτη – Στα «μαχαίρια» Τουρκία και Αίγυπτος

0
76

[ad_1]

Ανεβαίνει επικίνδυνα το «θερμόμετρο» τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη με φόντο τον έλεγχο της παραθαλάσσιας πόλης της Σύρτης, η οποία αποτελεί μεταξύ άλλων κλειδί για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου.

Μετά την εντολή του αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στον στρατό να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αποστολή εντός ή εκτός της χώρας, κάνοντας λόγο για καταπάτηση «κόκκινης γραμμής» σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ επιτεθούν, η απάντηση της Άγκυρας δεν άργησε να έρθει.

Η Τουρκία δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη πρέπει να αποσυρθούν από τη Σύρτη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του GNA ότι η Σύρτη και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για «βιώσιμη εκεχειρία».

«Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά, ο LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όποτε το επιθυμεί» πρόσθεσε ο Καλίν σε συνέντευξή του…

[ad_2]

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ