Ισχυρά κέρδη στη Wall με ώθηση από τις ελπίδες για ηπιότερη στάση της Fed

0
376

Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αντλώντας ώθηση από την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve πλησιάζει να επανεξετάσει την στρατηγική της μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες και ενώ οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις μάχης για άλλο ένα μπαράζ αποτελεσμάτων τριμήνου τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη έμφαση στον τεχνολογικό κλάδο.

Οι δείκτες της Wall Street έδωσαν συνέχεια στα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας με τον βιομηχανικό Dow Jones να κερδίζει συνολικά 4,9% και τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται σε ποσοστό 5%. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε συνολικά κέρδη 5,2% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου.

Το έναυσμα για το άλμα έδωσε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή ότι η Federal Reserve θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες το Νοέμβριο. Δύο στελέχη εξάλλου της κεντρικής τράπεζας, οι Charles Evans και Mary Daly, προειδοποίησαν ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να οδεύουν για πολύ υψηλά επίπεδα.  Αυτή την εβδομάδα πάντως δεν πρόκειται να γίνουν νέες δηλώσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής καθώς η κεντρική τράπεζα μπαίνει στην τελική ευθεία για την συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα (1 και 2 Νοεμβρίου).

Σε αυτό το πλαίσιο, την επενδυτική προσοχή αναμένεται να μονοπωλήσουν τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με κολοσσούς της τεχνολογίας όπως οι Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Apple και Amazon, να ξεχωρίζουν.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 417,06 μονάδες ή 1,34% και έκλεισε στις 31.499,62 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 44,59 μονάδες ή 1,19% στις 3.797,34 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 92,90 μονάδες ή 0,86% στις 10.952,61 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Amgen με κέρδη 9,38 δολ. ή σε ποσοστό 3,72% και κλείσιμο στα 261,32 δολ. και ακολούθησαν Coca-Cola με άνοδο 2,88% στα 57,57 δολ. και η Home Depot στα 283,26 δολ. με κέρδη 2,81%.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Nike (-0,55%), η Walt Disney (-0,31%) και η Chevron (-0,03%).

Στο μεταξύ, οι μετοχές του κινεζικού κολοσσού Alibaba κατρακύλησαν 12,5% ακολουθώντας την βουτιά του Hang Seng σε ποσοστό 6,4%, μετά την επανεκλογή του προέδρου Σι για τρίτη συνεχόμενη θητεία, σε μια πρωτοφανή παραβίαση της κομματικής παράδοσης και την τοποθέτηση στενών συνεργατών του στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πτώση 1,5% σημείωσε ο τίτλος της Tesla μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειώσει τις τιμές της στην Κίνα.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει την εικόνα από μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 49,5 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

“Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ συγκέντρωσε σημαντική ορμή τον Οκτώβριο, ενώ η εμπιστοσύνη στις προοπτικές επίσης επιδεινώθηκε ραγδαία”, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Chris Williamson.