Εξανέμισε στο τέλος το κλίμα ανάκαμψης η Wall – Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν όλοι οι δείκτες

0
316
Male stock broker trading online watching charts and data analyses on multiple computer screens.

Τα ισχυρά τους κέρδη στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης αντέστρεψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq, μετά από μια πρόσκαιρη άνοδο έως και 2%, να κινείται τελικώς βαθύτερα σε έδαφος τεχνικής διόρθωσης (άνω του -10% από τα ιστορικά υψηλά του), με τις μετοχές να παλεύουν να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και επικείμενης αύξησης επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 313,26 ή 0,89%, στις 34.715,39 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 50,03 μονάδες ή 1,10%, στις 4.482,73 και τον τεχνολογικό Nasdaq καταγράφει πτώση 186,2 μονάδων ή 1,30%, στις 14.154 μονάδες.

Ο S&P 500 βαδίζει για την τρίτη συναπτή εβδομάδα απωλειών. Ο Dow από την αρχή της εβδομάδας έχει χάσει 3,3%, με τον S&P 500 να έχει υποχωρήσει κατά 3,9% και τον Nasdaq να έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα, με απώλειες της τάξης του 5%.

Η μετοχή της Peloton βυθίστηκε κατά 23,9%, μετά την είδηση ότι φρενάρει” προσωρινά την παραγωγή διασυνδεδεμένων οργάνων γυμναστικής, καθώς η ζήτηση εξασθενεί και η εταιρεία θέλει να ελέγξει τα κόστη της, την οποία μετέδωσε το δίκτυο CNBC.

Οι τεχνολογικές μετοχές, όπως εκείνες των Zoom Video και Tesla, οδηγούσαν αρχικά την ανάκαμψη της αγοράς, προς το τέλος της συνεδρίασης ωστόσο έχασαν την προωθητική τους δύναμη. Η μετοχή της Netflix κινείτο στο “κόκκινο” εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου του κολοσσού του streaming.

Βασικός παράγοντας ο οποίος οδήγησε τις μετοχές σε αναστροφή είναι η διατήρηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, εν αναμονή της έναρξης της αύξησης επιτοκίων από πλευράς Fed σε σύντομο χρόνο.

Η συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να θεωρεί πολύ μικρή την πιθανότητα οι αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο. Στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών υπολογίζονται ήδη τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης έκαστη μέσα στο 2022.

Το διετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ κυμαίνεται σε απόδοση 1,04%, ενώ το 10ετές T-Bond στο 1,84%.

“Η αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και η πτώση στις πωλήσεις κατοικιών οδηγεί σε μια μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, αποτυπώνοντας μια μείωση προσδοκιών για το πόσο η Fed μπορεί να συσφίγξει την νομισματική πολιτική – δε φαίνεται έτσι πιθανό ένα σενάριο αύξησης 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Μάρτιο”, σημειώνει η Kathy Bostjancic, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ στην Oxford Economics. “Επιπλέον, αναμένεται μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στα πεδία της οικονομίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων”, προσθέτει.

“Οι επενδυτές πρέπει να αντιληφθούν ότι το περιβάλλον το 2022 θα είναι αρκετά σκληρότερο”, σημειώνει ο Ryan Detrick της LPL Financial. “Με τις αυξήσεις επιτοκίων να πλησιάζουν και την ιστορικά καταγεγραμμένη μεταβλητότητα σε χρονιές ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να υπάρξουν και πιο βίαιες ανοδικές και καθοδικές κινήσεις την τρέχουσα χρονιά”, τονίζει.

Η Travelers, εκ των 30 εταιρειών του Dow, ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα τριμήνου, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 3,2%, ενώ η American Airlines επίσης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, ωστόσο υποβάθμισε το guidance, με τη μετοχή της να καταγράφει απώλειες 3,2%.

Η μετοχή της United Airlines υποχώρησε κατά 3,4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε ότι το κύμα της Όμικρον έχει ήδη επίδραση στις κρατήσεις της και θα καθυστερήσει την ανάκαμψή της από το σοκ της πανδημίας.

“Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, ωστόσο γενικά φαίνεται να είμαστε μπροστά σε ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο για την εταιρική Αμερική. Ναι, με την αύξηση επιτοκίων να επίκειται, χορεύουμε πάνω σε τεντωμένο σκοινί και κάποια μεταβλητότητα είναι λογική, ωστόσο τα θεμέλια της οικονομίας παραμένουν αρκετά ισχυρά”, συμπληρώνει ο Detrick.

Τα στοιχεία, εξάλλου, για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έδειξαν ότι η Όμικρον στοιχίζει σε κάποιον βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόλις 4 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Travelers Cos., Procter & Gamble, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Intel, Home Depot.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 ανήλθε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι η έξαρση της πανδημίας λόγω της Όμικρον έχει επηρεάσει την αμερικανική αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου κατά 55.000, σκαρφαλώνοντας στις 286.000 αιτήσεις, από τις 231.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα. Σημειώνεται ότι είναι ο υψηλότερο αριθμός νέων αιτήσεων από τις 16 Οκτωβρίου 2021, οπότε είχαν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο 50 και πλέον ετών.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα διαμορφωθούν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 225.000 αιτήσεων.

Ο αριθμός των ατόμων που ήδη λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε επίσης κατά 84.000 και ανήλθε στο 1,64 εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίαςτων ΗΠΑ, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία υποδηλώνουν ότι το κύμα κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού αύξησε τον αριθμό των Αμερικανών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλός και πιθανόν να παραμείνει έτσι, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους εν μέσω της χειρότερης έλλειψης εργατικού δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών και του σκληρού ανταγωνισμού για την προσέλκυση προσωπικού.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε, εξάλλου, η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφειας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταδεικνύοντας ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναπτύσσονται παρά το ξέσπασμα της παραλλαγής Όμικρον και τις επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 8 μονάδες τον Ιανουάριο και ανήλθε στις 23,2 μονάδες, από τις 15,2 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν μεν βελτίωση του δείκτη αλλά με ηπιότερο ρυθμό, τοποθετώντας τον πήχη στις 18,6 μονάδες.

Σχεδόν το 31% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia ανέφεραν βελτίωση της δραστηριότητάς τους τον τρέχοντα μήνα και μόλις το 7% έκανε λόγο για επιδείνωση, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να (60%) να αναφέρει ότι η δραστηριότητά τους παρέμεινε αμετάβλητη.

Βελτίωση εμφάνισε και ο δείκτης τρεχουσών αποστολών, κατά 6 μονάδες φτάνοντας στις 20,8 μονάδες,.

Μικρή άνοδο εμφάνισε και ο δείκτης νέων παραγγελιών, ο οποίος είχε υποχωρήσει κατά 34 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, καθώς αυξήθηκε κατά 4 μονάδες στις 17,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Περισσότερο από το 36% των επιχειρήσεων ανέφεραν αυξήσεις των νέων παραγγελιών τους, έναντι 18% που έκαναν λόγο για μειώσεις.

Συνολικά, οι εταιρείες συνέχισαν να κάνουν λόγο για βελτίωση της απασχόλησης, αλλά ο σχετικός δείκτης μειώθηκε από τις 33,9 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο στις 26,1 μονάδες τον Ιανουάριο.

Πτωτικά κινήθηκαν τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ, με την προσφορά, η οποία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά-ρεκόρ, να αποκλείει ορισμένους από όσους θέλουν να αγοράσουν κατοικία για πρώτη φορά.

Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,6% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βαση τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, στις 6,18 εκατ. μονάδες τον περασμένο μήνα, με την πτώση να είναι σχετικά συμμετρική σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου Reuters είχαν προβλέψει υποχώρηση στις 6,44 εκατ. μονάδες.

Οι επαναπωλήσεις κατοικιών, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 7,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Συνολικά, 6,12 εκατ. κατοικίες άλλαξαν χέρια το 2021, 8,5% περισσότερες σε σχέση με το 2020.

Η διάμεση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ εμφανίστηκε αυξημένη κατά 15,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, στα 358.000 δολάρια. Ο μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 346.900 δολ., αυξημένη κατά 16,9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο μέσος δείκτης εβδομαδιαίας εργασίας μειώθηκε από τις 30,4 μονάδες στις 9,6 μονάδες, που αποτελεί τη χαμηλότερη μέτυρηση από τον Σεπτέμβριο του 2020.