Εκτός Ε.Ε. η Τουρκία με Ερντογάν

0
135

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα γίνει ποτέ χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» την Πέμπτη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Ερντογάν  προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές Αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί

Οι εν λόγω δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην «Bild» θεωρείται πιθανό πως θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημειώνεται πως η κόντρα Άγκυρας – Βερολίνου είχε ξεκινήσει μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Επίσης, ο Ερντογάν προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές Αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

«Είναι σαφές ότι με αυτήν την κατάσταση η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε.» επεσήμανε ο Γκάμπριελ και συμπλήρωσε: «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».

Αρκετοί ηγέτες χωρών της Ε.Ε. έχουν κατά καιρούς επικρίνει το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση της Τουρκίας εναντίον των αντιπάλων της μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ήδη, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Φόβοι για τις εξουσίες που έχει αποκτήσει ο Τούρκος πρόεδρος

Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η χώρα απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.


Από τη μεριά του όμως, ο Ερντογάν έχει τονίσει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας όσο και πέραν των συνόρων της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ