Εβδομάδα ισχυρών απωλειών για τη Wall Street

0
136

Με κέρδη έκλεισε  η Wall Street με τους δείκτες να ανακτούν μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones  έκλεισε με άνοδο 287 μονάδων ή 1,15% στις 25.339 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,37% στις 2.765 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,29% στις 7.497 μονάδες.

Τον τεχνολογικό δείκτη οδήγησαν υψηλότερα οι μετοχές της Netflix και της Amazon οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,3% και κατά 2,6% αντίστοιχα.

Στην εβδομάδα όμως ο Dow Jones έχασε 4,2%, ο S&P 4,1% και o Nasdaq κατά 3,7%.

Oι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δέχθηκαν αναταράξεις από τις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών στη Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και την πορεία προς τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί Federal Reserve, παράλληλα με τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Dow Jones έχασε μέσα σε δύο μέρες 1.300 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής πάντως βρέθηκε η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφτασαν σε υψηλά πολλών ετών αυτήν την εβδομάδα.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans δήλωσε ότι είναι λογικό η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων της καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή. Με την οικονομία να εμφανίζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και με την ανεργία να υποχωρεί συνεχώς “το να διαμορφώσουμε την πολιτική σε ελαφρώς περιοριστική κατεύθυνση είναι λογικό, ενώ θα μπορούσαμε να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο για αρκετό χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Evans σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε επίσης ότι ένα “ουδέτερο” επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων είναι μεταξύ 2,75 και 3% και μια πιο περιοριστική πολιτική ενδεχομένως να είναι περίπου 50 μονάδες βάσης πιο ψηλά. Σημειώνεται ότι σήμερα τα επιτόκια της Fed είναι στο 2% με 2,25%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές για εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων. Οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 0,5% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία άνοδο από το Μάιο. ΟΙ οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,3% το Σεπτέμβριο. Σε σχέση με το περασμένο έτος, οι τιμές ενισχύθηκαν 3,5%.

Δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών η μηνιαία έρευνα του University of Michigan για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της έρευνας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan υποχώρησε στις 99 μονάδες τον Οκτώβριο από 100,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 100,6 μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ