Διόρθωσε το Χρήματιστήριο… αλλά με +2,4% στο 5ήμερο

0
69

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διορθωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς υπέκυψε στις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου τριημέρου, οι οποίες κλιμακωτά αυξήθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, διευρύνοντας εκ νέου το χάσμα με το μεγάλο στοίχημα των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,52% στις 885,24 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 882,55 μονάδων (-0,82%) και 892,33 μονάδες (+0,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 71,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 392,2 χιλ. τεμάχια.

Διόρθωσε το Χρήματιστήριο… αλλά με +2,4% στο 5ήμερο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,02%, στις 2.220,10 μονάδες, ενώ στο -0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.207,88 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 895,68 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,37%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,50%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε κέρδη 7,26%.

Αν και οι πωλητές ήταν επιφυλακτικοί στην έναρξη της συνεδρίασης, η ισχυρή διόρθωση της Coca Cola, η οποία με τη βαρύτητά της δεν αφήνει και πολλά περιθώρια διαφοροποίησης των τίτλων, έδωσε έδαφος σε αρκετά χαρτοφυλάκια να “περάσουν” από το ταμείο και να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους. Ένα τριήμερο άλλωστε ισχυρών κερδών, το οποίο κορυφώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικό για να προκαλέσει αρκετά χαρτοφυλάκια να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους.

Πλέον απομένουν δέκα συνεδριάσεις έως το τέλος του μήνα, όταν οι ξένοι κλείνουν τα βιβλία τους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι και παγκόσμιος πρωταθλητής σε απόδοση για το 2019 με κέρδη που ξεπερνούν το 44%. Ο γενικός δείκτης και ο FTSE 25 βρίσκονται πλησίον των υψηλών έτους, με τον τραπεζικό να καταγράφει και νέα υψηλά έτους με υπερδιπλασιασμό της αξίας του.

Βέβαια, ο τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, παρά το γεγονός ότι ορατότητα στον κλάδο δεν είναι η επιθυμητή, δεδομένου ότι οι διεργασίες γύρω από τη χρήση του προγράμματος Ηρακλής για τα NPLs “δίνουν” μόνο διαρροές και πληροφορίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις πάντως το ενδιαφέρον των τραπεζών στο σχήμα APS Ηρακλής είναι αυξημένο, καθώς οι κρατικές εγγυήσεις φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το ποσό των 9 δισ. ευρώ. Το σχέδιο νόμου για τον “Ηρακλή” αποστέλλεται σήμερα από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), επιζητώντας να λάβει, όσο πιο άμεσα γίνεται, το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, draft του νομοσχεδίου θα σταλεί στην ΕΚΤ, στον SSM και στον ESM.

Βέβαια, από τη μεριά του, το ΔΝΤ βλέπει ως “αδύναμους” τους ισολογισμούς των τραπεζών δρουν ως εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Όπως αναφέρει η αναδιάρθρωση των δανείων έχει καθυστερήσει λόγω της κακής κουλτούρας πληρωμών, του ανεπαρκούς πλαισίου αφερεγγυότητας και της απροθυμίας των τραπεζών να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, η Euroxx παραμένει bullish για τις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών, επισημαίνοντας ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Όπως τονίζει υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες οι οποίοι και θα συμβάλλουν σε αυτό και συγκεκριμένα α) το θετικό μακρο / πολιτικό περιβάλλον, β) προσδοκίες για την εφαρμογή της συστημικής λύσης για τη μείωση των NPEs (Ηρακλής), γ) (στ) οι υψηλότερες προσδοκίες ρευστότητας μετά την πλήρη άρση των ελέγχων κεφαλαίου και (ζ) χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που υποστηρίζουν τις αποτιμήσεις μέσω του χαμηλότερου κόστους των ιδίων κεφαλαίων, τα υψηλότερα κέρδη από τις συναλλαγές, η καλύτερη τιμολόγηση για τις πωλήσεις NPE και το χαμηλότερο κόστος για τις εγγυήσεις για το σχέδιο “Ηρακλής”.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημείωσε απώλειες 3,96%, με την Εθνική και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση 1,31% και 1,38% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Alpha Bank, Titan και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ισχυρό στήριγμα παρείχαν τα άνω του 1% κέρδη σε Βιοχαλκο, Jumbo και ΑΔΜΗΕ, καθώς και η ήπια άνοδος από Aegean, Motor Oil, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ και Cenergy. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης και ΟΛΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ