Διήμερη άνοδος στη Wall Street

0
252

Συνεχίστηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το πάρτι στη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να γνωρίζει το καλύτερο διήμερο του από τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν την πιθανότητα η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να συνεχιστεί με ηπιότερο ρυθμό τους επόμενους μήνες.

Η επιστροφή της αισιοδοξίας για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve οδήγησε σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, οδηγώντας σε νέο άλμα τους δείκτες σήμερα μετά την ανοδική “έκρηξη” της Δευτέρας. Η ανοδική αντίδραση της αγοράς χθες και σήμερα ακολουθεί ένα εφιαλτικό εννεάμηνο, με τους δείκτες να κατρακυλούν σε bear market εν μέσω έντονης ανησυχίας ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Ώθηση στην αγορά δίνουν οι ελπίδες ότι η Fed έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου στη σύσφιξη της πολιτικής της και πλέον το τέρμα του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης ενδεχομένως να είναι κοντά. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα στο μεταξύ, ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα υιοθετήσει ηπιότερη προσέγγιση καθώς η αμερικανική οικονομία χάνει την ορμή της.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση στο διετές των ΗΠΑ μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας στο 4,28% κατρακυλά σήμερα στο 4,097%, ενώ η απόδοση στο 10ετές διολισθαίνει στο 3,61% από 3,65% χθες.

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 825,43 μονάδες ή 2,8% και έκλεισε στις 30.316,32 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 112,50 μονάδες ή 3,06% στις 3.790,93 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 360,97 μονάδες ή 3,34% στις 11.176,41 μονάδες.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με κέρδη 7,46 δολ. ή σε ποσοστό 5,92% στα 133,51 δολ. και ακολούθησαν Salesforce στα 155,73 δολ. με κέρδη 5,29% και η Goldman Sachs Group με άνοδο 5,25% στα 314,87 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν σημαντικά τον Αύγουστο, χάνοντας το επίπεδο των 11 εκατ. για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2021, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας αρχίζει να νιώθει τον αντίκτυπο από τις επιθετικές αυξήσεις της Federal Reserve στα επιτόκια της προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις υποχώρησαν κατά 1,1 εκατ. στις 10,1 εκατ. στο τέλος του Αυγούστου, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021. Η πτώση του Αυγούστου ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020 όταν τις ΗΠΑ χτυπούσε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 10,775 εκατ. ανοιχτές θέσεις.

Παράλληλα, οι παραγγελίες για εργοστασιακά αγαθά παρέμειναν αμετάβλητες τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η δραστηριότητα των αμερικανικών εργοστασίων έχει επιβραδύνει τους τελευταίους μήνες εν μέσω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και των επιθετικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed.

Τη Δευτέρα, το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός του δείκτης PMI επιβράδυνε στο 50,9% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν οι ΗΠΑ ήταν σε ύφεση λόγω της πανδημίας της COVID-19.