Βουτιά 4,2% ο Dow Jones το Φεβρουάριο

0
262

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν το Φεβρουάριο οι δείκτες της Wall Street καθώς κυριάρχησαν οι ανησυχίες ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα υποχρεώσει την Federal Reserve να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες και να κρατήσει για περισσότερο από το αναμενόμενο τα επιτόκια της σε υψηλά επίπεδα.

Ο S&P 500 έκλεισε το Φεβρουάριο με συνολικές απώλειες 2,6%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από τον Δεκέμβριο, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 4,2% σε μηνιαία βάση. Ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις, εμφανίζοντας συνολικές απώλειες 1,1% για το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι τιμές επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά, πυροδοτώντας εικασίες ότι η Fed ενδεχομένως να γίνει περισσότερο επιθετική στη στρατηγική της τους επόμενους μήνες.

Αλλά και στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Γαλλία και Ισπανία έδειξαν ότι οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν και πάλι, ενισχύοντας την πιθανότητα ο συνολικός δείκτης για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στον κλάδο ειδών παντοπωλείου σκαρφάλωσε στο 17,1% στις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας άλλο ένα ιστορικό υψηλό.

Το ράλι των τιμών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ανησυχεί τους επενδυτές που βλέπουν υψηλόβαθμα στελέχη των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη να ετοιμάζονται και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους το επόμενο διάστημα.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 232,39 μονάδες ή -0,71% και έκλεισε στις 32.656,70 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 12,09 μονάδες ή -0,30% στις 3.970,15 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 11,44 μονάδες ή -0,10% στις 11.455,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η JPMorgan Chase με άνοδο 1,19 δολ. ή 0,84% στα 143,35 δολ. και ακολούθησαν η Boeing με κέρδη 0,54% στα 201,55 δολ. και η Walmart με άνοδο 0,49% στα 142,13 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Goldman Sachs Group (-3,80%) η Merck (-2,85%) και UnitedHealth Group (-1,53%).

Η ανησυχία για τον πληθωρισμό αποτυπώθηκε και στην τελευταία μέτρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών το Φεβρουάριο, στο 102,9 από 106 τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Conference Board. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στο 108,5.

Η μέτρηση του Conference Board για το πώς νιώθουν οι καταναλωτές για την οικονομία αυτή τη στιγμή σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 μηνών στο 152,8 από 151,1 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης για το πώς βλέπουν την οικονομία σε έξι μήνες από σήμερα, κατρακύλησε σε χαμηλό επτά μηνών στο 67,9 από 76. Μετρήσεις κάτω από το 80 συχνά δείχνουν ότι θα ακολουθήσει ύφεση μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με το Conference Board.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 2% στα 91,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριών μηνών.

Παράλληλα, τα στοιχεία των δεικτών S&P CoreLogic Case-Shiller για την αγορά κατοικίας έδειξαν ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,3% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, η άνοδος των τιμών επιβράδυνε περαιτέρω στο 5,8%, από 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Target Corp. ανακοίνωσε σήμερα έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με το outlook της εταιρείας λιανικής ωστόσο να χάνει τις προβλέψεις.

Από την πλευρά της η εταιρεία τροφίμων και αναψυκτικών ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη της και αναθεώρησε ανοδικά το outlook για τα κέρδη ανά μετοχή.