Βαριές “καμπάνες” για συνταξιούχους που εργάζονται και δεν το δηλώνουν

0
64

Με βαριές «καμπάνες» απειλούνται οι απόμαχοι της δουλειάς που δεν θα δηλώσουν ότι εργάζονται ενώ λαμβάνουν σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι απασχολούνται βγαίνουν κερδισμένοι, καθώς με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και τους τέως υπουργού Γιάννη Βρούτση το «πέναλτι» μειώθηκε από 60% στο 30%.
Ο νόμος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και ισχύει από τις συντάξεις Μαρτίου 2020. Από τους περίπου 80.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση βλέπουν σύμφωνα με στοιχεία του enikonomia.gr, οι περίπου 25.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Με τα πρόστιμα που προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση Χατζηδάκη όσοι…ξεχάσουν να δηλώσουν την έναρξη της εργασίας τους θα κληθούν να επιστρέψουν στον ασφαλιστικό υπερ-φορέα έως και 12 συντάξεις.
Τα πρόστιμα που προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είναι αυστηρά και αντιστοιχούν στην παρακράτηση κύριων και επικουρικών συντάξεων ενός έτους.
Η υποχρεωτική δήλωση που οφείλουν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι που απασχολούνται αλλά και οι εργοδότες τους προβλέπεται στην απόφαση, όπως επίσης και οι προϋποθέσεις, οι έλεγχοι η διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ του ΣΕΠΕ και του EΦΚΑ.
Υποχρεώσεις συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α
Οι ασφαλισμένοι όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, συνεχίζουν να εργάζονται ή να αυτοαπασχολούνται, υποχρεούνται να το δηλώσουν στην αίτηση συνταξιοδότησης.
Συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν την 13.5.2016 και οι οποίοι συνεχίζουν την εργασία τους και μετά την 28.2.2020, επίσης υποχρεούνται στην υποβολή σχετικής δήλωσης για την περίοδο απασχόλησης από την 1.3.2022 και έπειτα.
Οι συνταξιούχοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και ωριαία αντιμισθία στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, από την 1η.1.2017 και έως τις 31.8.2022, θα πρέπει κι αυτοί να υποβάλλουν σχετική δήλωση από 1.9.2022.
Στη δήλωση που υποβάλλεται στον e-ΕΦΚΑ καταγράφονται τα στοιχεία του συνταξιούχου και της προς ανάληψη εργασίας, ιδιότητας ή δραστηριότητας, για την οποία προκύπτει η υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, και του εργοδότη στον οποίο θα παρασχεθεί η επαγγελματική δραστηριότητα, η χρονική διάρκεια ή τα χρονικά διαστήματα της παρεχόμενης δραστηριότητας.

Οι αυστηρές καμπάνες
Σε περίπτωση που έπειτα από έλεγχο διαπιστωθεί μη υποβολή της σχετικής δήλωσης από τους συνταξιούχους επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος δώδεκα (12) μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων του παραβάτη. Το ποσό της οφειλής της κύριας σύνταξης μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως του ποσού του ενός τετάρτου (1/4) από το ύψος της μηνιαίας σύνταξης. Το ποσό της οφειλής της επικουρικής σύνταξης μπορεί να αποσβένεται με συμψηφισμό με τις δικαιούμενες επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχή.

Ποιοι εξαιρούνται από τη μείωση
Από τη μείωση του ποσού της σύνταξης εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι εξής :
α. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα σε χώρες στις οποίες ισχύουν οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί 883/2004 και 987/2009 ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Διακρατική Σύμβαση Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και σε Όργανα και Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
β. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση αυτού.
γ. Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα καθώς και τα τέκνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων που είναι ανάπηρα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
ζ. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
Για τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων των συνταξιούχων που απασχολούνται, υλοποιείται ηλεκτρονική εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων των συνταξιούχων. Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής εφαρμογής τροφοδοτούν το πληροφοριακό σύστημα πληρωμών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του παρόντος μειώσεων των συντάξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ