Απώλειες στη Wall Street με φόντο την Τουρκία

0
153

Εγκλωβισμένοι στις απώλειες παρέμειναν μέχρι τέλους οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου με “φόντο” τις ανησυχίες γύρω από τη νομισματική κρίση της Τουρκίας αλλά και τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις. Παράλληλα, η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου οδήγησε σε αρνητικό έδαφος της μετοχές ενέργειας.

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 220 μονάδων ή 0,9% στις 25.081 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 25 μονάδες ή 0,9% στις 2.814 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 105 μονάδες ή κατά 1,3% στις 7.766 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με κέρδη καθώς υποχώρησαν οι ρευστοποιήσεις στο τουρκικό νόμισμα, επιτρέποντας στους επενδυτές να εστιάσουν στην υγιή αμερικανική οικονομία και στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Σήμερα το Κατάρ φέρεται να υποσχέθηκε να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία στον απόηχο της συνάντησης του Erdogan με τον Εμίρη του Κατάρ, σείχη Temim bin Hamed Al Sani, μετέδωσαν τουρκικά μέσα. Τα νέα βοήθησαν τη λίρα να επεκτείνει τα κέρδη της έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ότι η κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε περιοχές με έκθεση στη χώρα. Ενώ η τουρκική οικονομία είναι μικρή σε σχέση με άλλες μεγάλες αγορές και λίγες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν άμεση έκθεση σε αυτή, η κατάσταση ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από το γεωπολιτικό περιβάλλον που ήδη πλήττεται από την επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τους μεγάλους τους εταίρους.

Η Τουρκία αύξησε τους δασμούς επί ενός αριθμού αμερικανικών προϊόντων στην τελευταία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump αύξησε την περασμένη εβδομάδα τους δασμούς επί του τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ξεχωριστά, η παραγωγικότητα β’ τριμήνου σημείωσε άνοδο 2,9%, την υψηλότερη σε διάστημα άνω των τριών ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ