Απώλειες στη Wall καθώς επανήλθε το outlook της ταχύτερης “σύσφιξης” από Fed

0
92

Έχασε στο τέλος την ανοδική ορμή της η Wall Street, με τους Dow Jones και S&P 500 να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο παρά το ισχυρό ξεκίνημα τους, καθώς η μικτή εικόνα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον κλάδο της μεταποίησης και οι δηλώσεις ενός στελέχους της Federal Reserve για σταδιακή απόσυρση της στήριξης ακόμα και από τον Οκτώβριο έπληξαν την επενδυτική ψυχολογία. 

Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Christopher Waller δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει την στήριξη που παρέχει στην οικονομία από τον Οκτώβριο εάν οι επόμενες δύο μηνιαίες εκθέσεις για την αγορά εργασίας δείξουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 800.000 με 1 εκατ. άτομα, τον κάθε μήνα, όπως ο ίδιος περιμένει. 

“Δεν υπάρχει λόγος” να πάμε αργά στον περιορισμό των αγορών ομολόγων από την Fed, δήλωσε ο Waller σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

“Αν οι εκθέσεις για την αγορά εργασίας έρθουν όπως νομίζω τους επόμενους δύο μήνες, τότε κατά την άποψη μου όσον αφορά τον περιορισμό των αγορών στα ομόλογα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε νωρίς και με ταχύτητα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τα επιτόκια το 2022, αν χρειαστεί”, ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να δει την ανακοίνωση να γίνεται τον Σεπτέμβριο και την πρώτη επιβράδυνση στις αγορές τον Οκτώβριο. 

Αυτό είναι αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι περιμένει η Wall Street και ταχύτερο από το χρονοδιάγραμμα που περιέγραψε το μέλος του Δ.Σ. Lael Brainard η οποία σε ομιλία της την Παρασκευή το βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα ανακοινώσει τη μείωση των αγορών ομολόγων στην ετήσια εκδήλωση του Jackson Hole στο τέλος του έτους. 

“Περιμένω να είμαστε περισσότερο σίγουροι στην αξιολόγηση της προόδου [που έχει σημειώσει η οικονομία] όταν θα έχουμε στο χέρι μας τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όταν η κατανάλωση, τα σχολεία και τα πρότυπα της εργασίας θα έχουν προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα μετά την πανδημία”, ανέφερε. 

Πρόσφατα εξάλλου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει στην οικονομία.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 97,31 μονάδες ή -0,28% και έκλεισε στις 34.838,16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 8,10 μονάδες ή -0,18% στις 4.387,16 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε μόλις 8,39 μονάδες ή 0,06% στις 14.681,07 μονάδες. 

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Goldman Sachs με κέρδη 3,31 δολ. ή σε ποσοστό 0,88% στα 378,19 δολ. και ακολούθησαν UnitedHealth Group στα 415,57 δολ. με κέρδη 0,81% και Nike στα 168,75 δολ. με άνοδο 0,74%. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Visa (-2,68%), Dow (-1,51%) και McDonald’s (-1,08%). 

Στα μάκρο της ημέρας, δύο διαφορετικές εκθέσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο διαμόρφωσαν μικτή εικόνα για τον κλάδο. 

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε τον Ιούλιο σε νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών IHS Markit

Πιο συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 63,4 μονάδες τον Ιούλιο από 62,1 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση στις 63,1 μονάδες. Η βελτίωση στην υγεία του μεταποιητικού κλάδου είναι η ισχυρότερη στα 14 χρόνια που πραγματοποιείται η έρευνα, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit.

Μια διαφορετική έρευνα για τον κλάδο έδειξε ωστόσο επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, αν και διατηρήθηκε σε ισχυρά επίπεδα. 

Ειδικότερα, το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, διολισθαίνοντας στις 59,5 μονάδες από 60,6 μονάδες τον Ιούνιο και χάνοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 61 μονάδες σε δημοσκόπηση του Bloomberg. 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Square Inc. ανακοίνωσε την εξαγορά της αυστραλιανής Afterpay Ltd. έναντι 29 δισ. δολ. Η συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. 

Παράλληλα, η  Parker Hannifin Corp. ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την βρετανική Meggitt PLC έναντι 9 δισ. δολ. σε μετρητά, ενώ η News Corp. ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Oil Price Information Service  έναντι 1,15 δισ. δολ. σε μετρητά. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ