Ανοδικό το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας παρά το Γερμανικό βέτο.

0
200
Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Οι αγοραστές έκαναν το 2 στα 2, εξασφαλίζοντας, για τον Γενικό Δείκτη και δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με κλείσιμο υψηλότερα των 750 μονάδων. Από την άλλη, ο Δείκτης συμπλήρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των 43 συνεδριάσεων, με κλεισίματα χαμηλότερα των 800 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν συνυπολογιστεί και η επιμονή του τζίρου, στα γνωστά άθλια επίπεδα (σήμερα ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

“Καλύτερα η Αγορά να ανεβαίνει με λίγα, παρά να πέφτει με λιγότερα”, ήταν η ατάκα παλαιού παράγοντα του χώρου, ο οποίος συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις, “περισσότερο θυμίζουν ανακωχή πωλήσεων και λιγότερο επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος”.

“Η τεχνική βελτίωση που σημειώθηκε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέχιση της κίνησης προς τις 760 μονάδες, ώστε να υπάρξει η εύλογη ανταπόκριση της κίνησης των μετοχικών αξιών, στην αποτύπωση του μειωμένου κινδύνου που έχουν ήδη καταγράψει τα ομόλογα. Η θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών μπορεί να συμβάλει σε ανάλογη κίνηση και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο” ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, οι περισσότεροι των αναλυτών δήλωναν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας τα χθεσινά αρνητικά ακούσματα που προέκυψαν από το Eurogroup και μάλιστα αρκετοί από αυτούς περίμεναν αυξημένες πιέσεις με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι “η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ συνδέεται με την απόφαση της Αθήνας να μην αυξήσει το ΦΠΑ σε πέντε Νησιά, κάτι που δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το Γερμανικό Κοινοβούλιο”, σημείωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από την άλλη, απαντώντας σε ερώτηση ο Μπ. Κερέ της ΕΚΤ δήλωσε: “Σε ότι αφορά τη συμμετοχή στο ‘QE’ υπάρχουν όροι που είναι γνωστοί: το ‘waiver’ και μετά, την αξιολόγηση του χρέους ως βιώσιμου. Σε ότι αφορά το ‘waiver’ η απόφαση είναι καθαρή: χρειάζεται πρόγραμμα για να υπάρξει το όφελος. Η αυξημένη επιτήρηση δεν είναι πρόγραμμα”.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η Γερμανία και η κα Μέρκελ συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους της, βάζοντας εδώ και μήνες σε εφαρμογή την νέα στρατηγική της, που φαίνεται πως έχει απώτερο σκοπό την επιβολή των Γερμανικών θέσεων στα φλέγοντα θέματα: από το ‘Brexit’ και τις ενστάσεις των Ιρλανδών, μέχρι την Ελληνική μεταμνημονιακή περίοδο”.

Μένοντας στο ίδιο θέμα, “το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της Εθνικής διαδικασίας”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Με τα παραπάνω δεδομένα, διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την ψυχολογία των λίγων αγοραστών να υποστηρίζεται από τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών και την μικρή υποχώρηση των αποδόσεων στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,80% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, σε αντίθεση με τον Τραπεζικό δείκτη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, οι τίτλοι των Εθνικής (+0,31%), Eurobank (-0,48%) και Πειραιώς (+0,29%) “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και την ολοκλήρωσαν σημαντικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Αντίθετα, η μετοχή της Alpha Bank (+1,13%), δεν “πάτησε σε αρνητικό έδαφος”, έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,98 ευρώ (+1,90%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον τίτλο της ΑΛΦΑ, τα κλεισίματα υψηλότερα των 1,95 ευρώ, δημιουργούν προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 2,01 και 2,18 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,87 και 1,80 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,834 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μέχρι στιγμής δείχνει αδυναμία ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 5,62 ευρώ, ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,25%). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, ιδιαίτερα ισχυρή η στήριξη στα 5,41 ευρώ, ενώ το ημερήσιο “stop short” εντοπίζεται στα 5,62 ευρώ.

Προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή της Motor Oil (+1,26%). Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 17,96 – 18,02 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 18,80 – 19,10 ευρώ. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, το ημερήσιο “stop long” στα 16,88 ευρώ.

Συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” αδυνατώντας να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,76 ευρώ, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,70%). Σημαντική στήριξη στα 1,70 – 1,67 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,754 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να δώσει την επιθυμητή κίνηση προς τα 1,85 – 1,87 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 25.118.410 μετοχές της Παπουτσάνης (-0,50%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 50.236.820 παλαιών μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης μετοχής €0,62, μετά την περαιτέρω αύξηση και μείωση της ονομαστικής της αξίας μετοχής. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 25.118.410 μετοχές, τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,62 και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,8040.

Από εκεί και πέρα, αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Σελόντα (+10,78%),δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την AS Company (+2,83%), ενώ ίσως χρήζουν προσοχής οι Μινωικές (+3,42%), αν ο τίτλος δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,50 ευρώ, καθώς ο βασικός Μέτοχος συνεχίζει τις αγορές.

Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έξι για την ΕΥΑΘ (-1,50%), διόρθωσε μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (-1,20%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Άβακα (-1,27%) και πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές για την Space (-3,64%).

Τα ημερήσια διαγράμματα, δεν δείχνουν ιδιαίτερες αλλαγές δεδομένων μετά τις δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει “stop short” στις 792 μονάδες, με πρώτη αντίσταση στις 762. Αν επιστρέψουν οι πωλητές, οι πρώτες στηρίξεις στις 745 και 736 – 731 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,40%), το ημερήσιο “stop short” στις 2070 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2062. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1982 και 1950 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1,99% στον Γενικό Δείκτη και 0,94% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Στο ίδιο διάστημα, η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, αυξήθηκε κατά 11% και διαμορφώθηκε στα 28,1 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,04% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 3,22%.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, αυξημένο κατά 834 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 763,54 μονάδες (+1,48%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 760,08 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%.

Ο τζίρος στα 29,8 εκατ., από τα οποία τα 1,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 31 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,85%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,23%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Stteet.
Λίγο ψηλότερα το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας μειώθηκε στα 901,32 δισ. γουάν ($135,4 δισ.) το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 26,7% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, οι Κινεζικές εξαγωγές ενισχύθηκαν 4,9% από πέρυσι σε όρους γουάν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 11,5%, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε στα 28,97 δισ. τον Ιούνιο και ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στα 24,58 δισ. Το νέο πλεόνασμα αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Τα νέα δάνεια στην Κίνα (σε εγχώριο Νόμισμα) αυξήθηκαν κατά 9,03 τρισ. γουάν (περίπου $1,35 τρισ.) στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ήταν 1,06 τρισ. γουάν περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Στο τέλος Ιουνίου, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων αυτών είχε αυξηθεί κατά 12,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 129,15 τρισ. γουάν. Μόνο τον Ιούνιο, οι Κινεζικές Τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια ύψους 1,84 τρισ. γουάν, έναντι 1,15 τρισ. τον Μάιο και 1,18 τρισ. τον Απρίλιο.

“Με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια και τον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύει τις απειλές του για δασμούς, το ‘πάτωμα’ για τις Αναδυόμενες Αγορές παραμένει ακόμη μακριά”, σημειώνουν οι αναλυτές. Το “sell-off” σε Νομίσματα και Μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 20 Ερευνητών, Επενδυτών και Υπεύθυνων στρατηγικής, όπως δείχνει έρευνα του Bloomberg, η οποία έγινε το διάστημα 26 Ιουνίου – 4 Ιουλίου.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε 0,4%, τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση του τελευταίου ενάμιση έτους. Εξαιρουμένων των Καυσίμων, οι τιμές εισαγωγής υποχώρησαν 0,3%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 97,1 μονάδες τον Ιούλιο, από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 113,9 μονάδες, από 116,5 τον Ιούνιο.  Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών ανήλθε στις 86,4 μονάδες, από 86,3.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

“Στο διαγραμματικό ‘κάδρο’ των 750 μονάδων έχει τοποθετηθεί για τα καλά ο Γενικός Δείκτης, αρνούμενος να κάνει έστω και το ελάχιστο ανοδικό βήμα προς τις 767 με 770 μονάδες” αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η ραστώνη αυτή έχει δημιουργήσει μια πλαγιοσταθεροποιητική πορεία πάνω από το σαθρό επίπεδο στήριξης των 750 με 740 μονάδων, αφήνοντας έτσι στον “ίσκιο” το πολύ κρίσιμο σημείο των 735 μονάδων. Ανοδική κίνηση άνω των 770 μονάδων θα “ανάψει” μεν το ταμπλό, αλλά θα χρειαστεί προωθητικό τζίρο συναλλαγών άνω των 60 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να δει τιμές άνω των 785 μονάδων. Διαγραμματικά πάντως παραμένει η εκτίμηση της πρόκλησης μιας βίαιης καθοδικής εκτόνωσης προς το όριο των 708 με 700 μονάδων.

Η ανοδική τμήση των €30 από το τίτλο της Coca -Cola HBC μόχλευσε το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μιας που κατέχει το 24,86% της δύναμής του, οδηγώντας τον μέσα στο πλέγμα αντίστασης των 2000 με 2017 μονάδων, δίχως όμως να προκαλέσει ανάλογη εγρήγορση και στα υπόλοιπα “χαρτιά” του δείκτη. Κίνηση άνω των 2017 μονάδων θα θέσει μεν ως στόχο τις 2040 με 2060 μονάδες, αλλά και εδώ, όπως και στο Γενικό Δείκτη, θα χρειαστεί ώθηση και από τις υπόλοιπες μετοχικές αξίες με προεξέχουσα αυτή της Alpha Bank του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, μετά από μια πτώση της τάξεως του -13% από τα τέλη Ιουνίου, νωχελική δείχνει η μέχρι τώρα ανοδική αντίδρασή του από την περιοχή στήριξης των 830 μονάδων.

“Ένδειξη η οποία εάν δε δυναμώσει, ανοίγοντας τον ανηφορικό δρόμο για τις 880 μονάδες, θα επιφέρει δεύτερες σκέψεις για την εκδήλωση μιας νέας καθοδικής κίνησης προς την περιοχή των 800 μονάδων” τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η κακοδαιμονία συνεχίστηκε την περασμένη βδομάδα, στο Χρηματιστήριο, με το τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τις περισσότερες μετοχές να δίνουν σήμα για πωλήσεις” αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.
Παρόλα αυτά, σε επίπεδο Δείκτη, η διατήρηση του επιπέδου των 735 μονάδων σαν στήριξη και το γεγονός ότι ούτε καν προσεγγίσαμε αυτό το επίπεδο, δίνει κάποιες ελπίδες για βελτίωση την επόμενη βδομάδα.

Αντιστάσεις παραμένουν οι 767 και 780 μονάδες του Γενικού Δείκτη, επίπεδα στα οποία θα πρέπει να αποδειχτεί η δυναμική του Ελληνικού χρηματιστηρίου με τη δημιουργία μεγαλύτερου τζίρου.

Σημαντική εξέλιξη της εβδομάδας η υπερκάλυψη του ομολογιακού του ΟΤΕ, τετραετούς διάρκειας και με κουπόνι μόνον 2,375% ετησίως. Αυτό σε συνδυασμό με τα spreads ομολόγων που διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, δείχνει ότι οι Ξένοι έχουν σταματήσει να σκέφτονται το “Grexit”.

Από την άλλη, υπάρχει ο συνδυασμός της ύπαρξης προγράμματος μετά τα μνημόνια, της καταδίκης του κέρδους, της έλλειψης σαφούς αναπτυξιακού σχεδιασμού, αλλά και των ερωτημάτων αξιοπιστίας που δημιουργεί η υπόθεση της Follie. Οπότε οι Επενδυτές επιλέγουν τη στάση αναμονής και αυτό είναι επίσης καταστροφικό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

“Την επόμενη βδομάδα έχουμε την πρώτη δημόσια εγγραφή εταιρείας στο Χρηματιστήριο μετά πολύ καιρό και αυτό θα δώσει μια αίσθηση για το πώς αντιμετωπίζονται νέες οντότητες στο χώρο” εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

«Συνεχίστηκε η εικόνα των ιδιαίτερα χαμηλών τζίρων και του περιορισμένου εύρους διακύμανσης στην Ελληνική Αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Παρά την υποχώρηση των spreads στα Ελληνικά ομόλογα και την επιτυχημένη έκδοση Ευρω-ομολόγου από τον ΟΤΕ (400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό κουπόνι, η Εγχώρια Αγορά έδειξε διάθεση σταθεροποίησης, ακολουθώντας περισσότερο την τάση των Ξένων Αγορών, χωρίς να έχει κάποια αξιόλογη βελτίωση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές» επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αντίθετα η μικρή βελτίωση στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη ήρθε κυρίως από την κίνηση λίγων Δεικτοβαρών μετοχών (ΕΕΕ + 7,1%, ΑΛΦΑ +3,7%, ΟΤΕ +3,2%) ενώ η υπόλοιπη Αγορά κινήθηκε περισσότερο παθητικά, ακολουθώντας το πρόσημο του Δείκτη αναφοράς της Αγοράς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από την ευαίσθητη ζώνη των 740 μονάδων, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει απόσταση ασφαλείας. Επί της ουσίας η Αγορά κινείται οριζόντια σε ένα περιορισμένο εύρος 12 μονάδων, στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, χωρίς να διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις, για να μεταβάλλουν αισθητά τα σημεία ισορροπίας του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα η βραχυπρόθεσμη εικόνα να βγάζει κάποια αναποφασιστικότητα, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται πλήρως στους ταλαντωτές και στην ουδετερότητα που διαπραγματεύονται.

Ο MACD γύρισε ανοδικός, αφού το σήμα πώλησης αναιρέθηκε σχεδόν σε πρώτο χρόνο μετά την ανοδική κίνηση πάνω από τις 750 μονάδες, ενώ οι ζώνες αντίστασης παραμένουν στην περιοχή των 775 – 780 μονάδων, με την διαρκή επισήμανση για ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς όσο ο Γενικός Δείκτης θα προσεγγίζει το εν λόγω επίπεδο.

Η ερχόμενη εβδομάδα, τηρουμένων των υφιστάμενων εποχικών συναλλακτικών συνθηκών και των προγραμματισμένων δημοσιεύσεων, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο. Αν και είναι πολύ πρόωρο, η ανακοπή της πτωτικής δυναμικής και η άρνηση υποχώρησης ακόμα και ενδοσυνεδριακά κάτω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, δείχνει ένα είδος αφύπνισης από τους αγοραστές που θα έχει περισσότερο μέλλον αν συνοδευτεί με μια προοδευτική αύξηση και διάχυση του ενδιαφέροντος.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου στην Αμερική παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς αναμένεται μεγαλύτερο πλήθος δημοσιεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας τον τόνο στις Αγορές. Στις κυριότερες ανακοινώσεις: 16/7 Bank of America, Netflix, 17/7 Johnson & Johnson, Goldman Sachs, Charles Schwab 18/7 Alco ΑΛΚΟ 0,00%a, Abbott, American Express, EBay, Morgan Stanley 19/7 Microsoft, Phillip Morris, και 20/7 General Electric.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης (0,06 ευρώ) θα διαπραγματεύεται την προσεχή Τετάρτη η Ελινόιλ, ενώ το ίδιο θα συμβεί την Παρασκευή για τα Πλαστικά Κρήτης (0,148 ευρώ). Για την ερχόμενη Παρασκευή (20 Ιουλίου) είναι προγραμματισμένη η τακτική αξιολόγηση της Ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο S&P. Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου ο Οίκος είχε προχωρήσει σε αιφνιδιαστική αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα (Β) με θετική προοπτική, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τελευταία αναβάθμιση από τον S&P.

“Την προσεχή εβδομάδα λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Σε μικρό discount «γύρισε» το ΣΜΕ του FT 25

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων που αύξησαν τις συναλλαγές περισσότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.150 συμβόλαια).

Στα 8.817 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.048 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.157, 1.468 για τον Ιούλιο και 689 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.018) κινήθηκε μεταξύ 1.990,25 και 2.028 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 5.236 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.121), Εθνική (10.392), MIG (572), Alpha Bank (3.121), Πειραιώς (716), ΔΕΗ (802), ΟΤΕ (313), Μυτιληναίο (208), Ελλάκτωρα (130), ΕΕΕ (142), Jumbo (105).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις – συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.795, Eurobank 33.014, Εθνική 199.130, Alpha Bank 22.089, ΔΕΗ 15.489, Πειραιώς 25.219.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Λόγω προβλήματος στο site της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ο πίνακας δεν έχει ανανεωθεί.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.583.486 τεμ., (από 15.583.486 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.689.131), Πειραιώς 16.484.203 τεμ. (15.984.203), ΔΕΗ 5.254.545 τεμ. (5.254.545), Eurobank 21.658.547 τεμ. (21.658.547), Folli Follie Group 1.402.946 τεμ. (1.402.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλοςt.stavropoulos@euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ