Έσπασε το 4ήμερο πτωτικό σερί ο S&P 500, με το βλέμμα στην κρίσιμη G20

0
70

Με μικτά πρόσημα, αλλά κατά βάση σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street, με ώθηση κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, το Σάββατο, στο περιθώριο της G20.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 10,24 μονάδες ή κατά 0,04%, στις 26.526,58 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 10,92 μονάδες ή 0,37%, στις 2.924,70. Ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε ισχυρότερα, με άνοδο 57,79 μονάδων ή 0,73%, στις 7.967,76.

Η μετοχή της Citigroup ηγήθηκε των κερδών στον τραπεζικό κλάδο, με άνοδο 1,7%, ενώ  εκείνες των Morgan Stanley, Goldman Sachs και Wells Fargo είχαν άνοδο άνω του 1%. Η μετοχή της J.P. Morgan Chase σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,7%. Η κίνηση των τραπεζικών μετοχών έρχεται λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress-tests της Fed.

Οι επενδυτές παρατηρούν με νευρικότητα την κατάσταση στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, προσπαθώντας να προδιαγράψουν τις εξελίξεις όσον αφορά την όξυνση ή την ύφεση του εμπορικού πολέμου.

Ο λεγόμενος “εμπορικός πόλεμος” διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο, με τις ΗΠΑ να έχουν επιβάλει δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας συνολικής αξίας άνω των 250 δισ. δολαρίων κατ’ έτος. Η Κίνα έχει απαντήσει με ανάλογα, αν και ηπιότερα αντίμετρα. Μια ύφεση στην αντιπαράθεση θα αποτρέψει επιβολή υψηλότερων αμερικανικών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 300 δισ. δολ

“Έχουμε επανειλημμένα επαναλάβει ότι το ράλι στη Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά οδηγείται από την ελπίδα για μείωση επιτοκίων από πλευράς Fed, καθώς και για μια ύφεση στον εμπορικό πόλεμο. Η Fed ανταποκρίθηκε (σ.σ. με βάση την τελευταία δήλωσή της για τη νομισματική της πολιτική) στις προσδοκίες “, σχολιάζει ο Tom Essaye, ιδρυτής της The Sevens Report. “Τώρα έφτασε η ώρα της συνάντησης Τραμπ – Σι με αντικείμενο την εμπορική σύγκρουση”.

Ο πρόεδρος Σι αναμένεται να παρουσιάσει στον Ντ. Τραμπ τους όρους που η Κίνα θέτει προς τις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει “λευκός καπνός” στις εμπορικές σχέσεις των δύο εθνών.

Τα σχόλια του Larry Kudlow, διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, πρόσθεσαν επιπλέον αβεβαιότητα γύρω από το ζήτημα του εμπορίου. Ο Kudlow δήλωσε στο Fox News ότι κανένα προαπαιτούμενο δεν τίθεται πριν τη συνάντηση κορυφής των δύο αρχηγών κρατών, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να προχωρήσουν σε επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές.

Σε εταιρικά νέα, η μετοχή της Walgreens Boots Alliance σημείωσε άλμα 4,9%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα τριμήνου της εταιρείας του χώρου του φαρμάκου. Ώθηση στα τελευταία έδωσε η αύξηση των πωλήσεων στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ανέφερε ο CEO Stefano Pessina.

Η μετοχή της Boeing σημείωσε πτώση 1,8%  αφού η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπλοΐας ανέφερε την Τετάρτη ότι έχει εντοπίσει πρόβλημα με τα αεροσκάφη 737 Max που ο κατασκευαστής πρέπει να αντιμετωπίσει προτού ανακληθεί η εντολή τα τελευταία να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας παρέμεινε ισχυρός το α τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες αναθεωρήθηκαν καθοδικά κάτι που ενδεχομένως να δείχνει επιβράδυνση της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3,1% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση του αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Το δ΄ τρίμηνο του 2018 η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 2,2%.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι κυβερνητικές δαπάνες με ταχύτερο ρυθμό.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αναπτύχθηκαν κατά 0,9% έναντι της αρχικής εκτίμησης για άνοδο 1,3%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,4%, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική μέτρηση για άνοδο 2,3%, ενώ οι δαπάνες σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης ενισχύθηκαν 2,8% από 2,5% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ