Έκανε το “έξι στα έξι” ο Dow

0
79

Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σκαρφαλώνει και πάλι πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 26.000 μονάδων έχοντας καταγράψει ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί έξι διαδοχικών συνεδριάσεων με συνολικά κέρδη άνω των 1.300 μονάδων.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει την επιβολή δασμών στο Μεξικό διαμόρφωσε θετικό κλίμα στην αγορά που την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε ένα μίνι-ράλι εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών για μία μείωση των αμερικανικών επιτοκίων εάν η Federal Reserve διαπιστώσει ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτροχιάζεται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παγώσει το σχέδιο του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας σε σειρά μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς στις ΗΠΑ.

Την αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύει και η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της G-20 ότι θα προστατέψουν την παγκόσμια ανάπτυξη από τις αναταράξεις που δημιουργούν οι εμπορικές εντάσεις, αλλά και το tweet του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, ο οποίος έγραψε ότι στο περιθώριο της συνόδου ότι είχε μια “ειλικρινή” και “εποικοδομητική” συνομιλία με την διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang.

Παρά ταύτα, η εμπορική διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να υποβόσκει. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε σήμερα μιλώντας στο CNBC ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τη χώρα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε εκ νέου στην Federal Reserve για τις τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, σημειώνοντας ότι “έκαναν ένα μεγάλο λάθος: αύξησαν τα επιτόκια πάρα πολύ γρήγορα”.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 78,74 μονάδες (0,30%) στις 26.062,68 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 13,39 μονάδες (0,47%) στις 2.886,73 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 81,07 μονάδες (1,05%) στις 7.823,17 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Goldman Sachs Group Inc. στα 194,12 δολ. με άνοδο 4,31 δολ. ή σε ποσοστό 2,27% και ακολούθησαν η Intel στα 46,80 δολ. με άνοδο 1,67% και η Walmart με κέρδη 1,38% στα 107,52 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η United Technologies (-3,13%) μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης με την Raytheon, η McDonald’s (-2,03%) και η Verizon (-1,90%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξει ξεχώρισε η είδηση ότι United Technologies και Raytheon θα προχωρήσουν στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους δημιουργώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στον τομέα της αεροναυπηγικής και της άμυνας. Ο τίτλος της Raytheon έκλεισε με κέρδη 0,7%.

Παράλληλα, η Tableau Software ανακοίνωσε ότι θα εξαγοραστεί από τη Salesforce.com, σε μια συμφωνία που αποτιμά την πρώτη στα 15,7 δισ. δολ.

Από την πλευρά της η Merck & Co. ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της ιδιωτικής φαρμακευτικής εταιρείας Tilos Therapeutics, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να φτάσει τα 773 εκατ. δολ.

Τέλος, κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών Ford Motor και General Motors, αντλώντας ώθηση από την είδηση για αναστολή των δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, καθώς και οι δύο στηρίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ