Άνοδος με βαρίδια στο Χρηματιστήριο

0
181

“Οριοθετημένη” από την πτώση επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων ήταν η  άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έλαβε ώθηση από κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα δεν κατάφερε να κρατήσει την απόσταση αναπνοής από το επίπεδο των 880 μονάδων στο οποίο βρέθηκε ενδοσυνεδριακά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 874,34 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ των 867,23 μονάδων (-0,28%) και 879,33 μον. (+1,11%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια.

Άνοδος με βαρίδια στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 2.157,49 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.424,75 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,97% στις 757,19 μονάδες.

Μέχρι τις 879 μονάδες κατάφερε να φτάσει σήμερα ο Γενικός Δείκτης, δείχνοντας αδυναμία να ανακαταλάβει τα επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις πρόσφατες εκλογές, αλλά συντηρώντας το θετικό του πρόσημο έως το τέλος. Και πώς θα μπορούσε διαφορετικά, άλλωστε, όταν τόσο ο κατασκευαστικός όσο και ο ενεργειακός κλάδος έδειξαν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, όταν οι προοπτικές διαγράφονται θετικές.

Ωστόσο η αγορά παραμένει σε στάση συσσώρευσης και αναμονής, κινούμενη μάλιστα στο άνω άκρο της μετεκλογικής διακύμανσης, με τα χαρτοφυλάκια να μην αφήνουν το stock picking. Μετά από την προεκλογική διάχυση του ενδιαφέροντος, έχει έρθει η επιλεκτική τοποθέτηση, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, σχολιάζοντας τις κινήσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων μετά από ένα εντυπωσιακό εξάμηνο.

Είναι σαφές άλλωστε ότι οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο θα τρέξουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να λαμβάνουν αυτές τις ημέρες περισσότερο σημειολογική σημασία. Τότε πιθανόν θα υπάρξει και μεγαλύτερη σαφήνεια στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εύλογα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης.

Άλλωστε, για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει νέα κεφάλαια, τα οποία θα τοποθετηθούν με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα τροφοδοτήσουν τη συνέχιση της ανόδου, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να δώσει δείγματα μεταρρυθμίσεων που έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Με αυτόν τον τρόπο θα κινητοποιηθούν κεφάλαια που επενδύουν στο value investment και στις προοπτικές εισηγμένων και κλάδων. Και οι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι τόσο ο κατασκευαστικός όσο και ο ενεργειακός, καθώς και σε δεύτερο πλάνο ο τραπεζικός.

Όπως και τα ελληνικά ομόλογα, άλλωστε, τα οποία επανέρχονται στο επίκεντρο, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,011%, με το spread να διαμορφώνεται στις 238 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010. “Βουτιά” σε νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνει και η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,051%, ενώ εντυπωσιακή είναι η βελτίωση που έχει σημειώσει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Από το 1,9% που ήταν το yield κατά την έκδοση σήμερα αγγίζει το 1,582%.

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άλμα 5,14%, με τη Cenergy και τον Ελλάκτωρα να περιορίζουν στο τέλος στο +3,63% και +3,41% αντίστοιχα. Από το +6,93% ενδοσυνεδριακά έκλεισε τελικά στο +2,92% η ΔΕΗ, με τις Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Βιοχαλκο, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να ολοκληρώνουν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Aegean.

Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ έχασε 2,53%, με την Jumbo και Σαράντη να ακολουθούν με -1,64% και -1,27% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΟΠΑΠ, Εθνική, Titan και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Motor Oil.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ