20.7 C
Kifissia
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Το κακό με τις “φούσκες” είναι ότι στο τέλος όλοι χάνουν

Must read

Του Kevin Muir

Συζητούσα πριν από λίγες μέρες με έναν από τους πιο έξυπνους διαχειριστές hedge funds που γνωρίζω. Μιλούσαμε για την πρόσφατη “σφαγή” στις μετοχές μη άμεσα κερδοφόρων μετοχών τεχνολογίας (θεωρούμενων ως επενδυτικών “ονείρων”) κι εκείνος μου θύμισε μια εποχή που πολλοί έχουν πια ξεχάσει.

“Από το 1995 έως το 2000, έβλεπα μερικούς από τους πιο έξυπνους μάνατζερ να εκμηδενίζονται σορτάροντας τη φούσκα των dot-com”, ανέφερε. “Προς το τέλος, όλοι έμειναν χωρίς δουλειά. Έπειτα παρακολούθησα τα επόμενα πέντε χρόνια να καταστρέφονται όλοι οι μάνατζερ long θέσεων οι οποίοι είχαν καθοδηγήσει την ανοδική ευφορία, έως ότου οι περισσότεροι από τους πλέον επιθετικούς εξ αυτών στάλθηκαν επίσης για διακοπές”.

Το κακό με τις "φούσκες" είναι ότι στο τέλος όλοι χάνουν
Η “ανώμαλη” πορεία του Nasdaq την περίοδο 1995-2005

Στερνή μου γνώση…

Εκ των υστέρων, οι φούσκες φαίνονται πάντα προφανείς και εύκολες ως προς τη διαχείρισή τους. Ως κάποιος που έχει βιώσει περισσότερες απ’ όσες θέλω να θυμάμαι, σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι. Πάρτε ως παράδειγμα το “επεισόδιο” με τα ακίνητα στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Με ταινίες όπως το “Big Short” και περίλαμπρα άρθρα εφημερίδων για διαχειριστές hedge funds που έκαναν περιουσίες επωφελούμενοι από την κατάρρευση των ακινήτων, φαίνεται σαν οι ευκαιρίες να ήταν πανεύκολα ορατές.

Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν επιτυχημένες επειδή τόσο λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν ποτέ να συμβούν. Δεν μπορώ πραγματικά να σας πω πόσο πολλές φορές ένας νεαρός trader μού λέει: “Μακάρι να ήμουν εκεί τότε, γιατί θα είχα κάνει φονική δουλειά!”. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι, τη στιγμή εκείνη, οι φούσκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι ακόμη πιο σκληρό να κάνεις trading επ’ αυτών.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την προσπάθεια να εκμεταλλευτώ τη “φρενίτιδα” του real estate το 2005. Θεωρούσα ότι ο κλάδος ήταν υπερβολικά υπερτιμημένος. Εκείνο τον Φεβρουάριο, όταν φάνηκε ότι οι κατασκευαστές κατοικιών είχαν φτάσει στην κορυφή και το παιχνίδι άρχιζε να γυρίζει, σόρταρα ένα καλάθι με μετοχές εταιρειών κατασκευής κατοικιών.

Η κίνησή μου λειτούργησε μέχρι τον Απρίλιο. Στη συνέχεια, προς μεγάλη έκπληξη των “αρκούδων”, οι μετοχές των κατασκευαστών κατοικιών σημείωσαν άνοδο 35% σε διάστημα δύο μηνών, γεγονός που με ταρακούνησε και τελικά με απομάκρυνε από τις short θέσεις μου.

2
Οι μετοχές των κατασκευαστικών κατοικιών έδειχναν να κατακρημνίζονται, μέχρι που άρχισαν να ανεβαίνουν δυναμικά, πριν ξαναπάρουν την κάτω βόλτα

Αρκούδες και ταύροι – κοινή μοίρα

Η πικρή αλήθεια σχετικά με τις φούσκες είναι ότι και οι “αρκούδες” και οι “ταύροι” καταλήγουν να χάνουν. Οι αρκούδες μπαίνουν αναπόφευκτα πολύ νωρίς στο παιχνίδι και, τη στιγμή που η αγορά “γυρίζει”, η συντριπτική πλειοψηφία έχει ήδη παραιτηθεί. Οι ταύροι, οι οποίοι είναι “ρυθμισμένοι” να αγοράζουν κάθε βουτιά, μένουν στο πάρτι μέχρι πολύ αργότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Οι φούσκες ήταν παλαιότερα συνήθως σπάνιες και περιελάμβαναν ολόκληρες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Όμως οι αγορές έχουν εξελιχθεί. Ακόμη και πριν από σχεδόν μια δεκαετία, δεν ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς είχε επιδράσει ο πολλαπλασιασμός των hedge funds, δημιουργώντας ένα περιβάλλον επιρρεπές σε μια σειρά από κυλιόμενες μίνι φούσκες.

Καθώς οι εξελιγμένοι επενδυτές ανέπτυσσαν κεφάλαια ανά “θεματικές ενότητες” ή κλάδους, η δράση των τιμών ενθάρρυνε τους κυνηγούς του μομέντουμ. Αυτό επιβεβαίωνε την πεποίθηση ότι οι θεμελιακής σημασίας και βάρους επενδυτές γνώριζαν κάτι που οι άλλοι αγνοούσαν, προκαλώντας περισσότερες αγορές, με αποτέλεσμα μια “θετική” ανατροφοδότηση.

Αλλόκοτα ακραίες

Στη συνέχεια, χτύπησε η Covid-19 και οι μίνι φούσκες έγιναν αλλόκοτα ακραίες. Στο κατώτατο σημείο της κρίσης του Μαρτίου 2020, ο Δείκτης Μη Κερδοφόρων Εταιρειών Τεχνολογίας της Goldman Sachs είχε υποχωρήσει κατά 40%, προσελκύοντας short sellers.

Στη συνέχεια, το καλοκαίρι, το συγκεκριμένο καλάθι των μετοχών σημείωσε ράλι 38% και τα χρηματοοικονομικά κύματα γέμισαν με γκουρού όπως ο Chamath Palihapitiya και η Cathie Wood, που ενστερνίζονταν τις αρετές αυτών των νέων τεχνολογικών θαυμάτων. Όπως, δε, συνέβη και στις προηγούμενες φούσκες, ακόμη και οι σκεπτικιστές φοβήθηκαν τελικά το σορτάρισμα λόγω των “βίαιων” ράλι.

Περίπου 11 μήνες αργότερα, αυτή η ομάδα μετοχών είχε σημειώσει εκπληκτική άνοδο 478%.

δσφ
Οι απότομες εκτινάξεις και πτώσεις στις μετοχές τεχνολογίας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει

Κι όμως, εδώ είμαστε. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 41% από το υψηλό του για το 2021. Σίγουρα, υπάρχουν μεμονωμένοι επενδυτές-“ροκ σταρ” που έβγαλαν χρήματα, αλλά ως ομάδα, τόσο οι ταύροι όσο και οι αρκούδες, έχουν “ξυλοκοπηθεί” αγρίως. Οι περισσότερες από τις φωνασκούσες αρκούδες έχουν σταματήσει να προβλέπουν πτώση, ενώ η πλειονότητα των ταύρων παραμένουν long, μολονότι οι συναλλαγές τους έχουν καταστεί ήδη ζημιογόνες.

Οι λίγοι έξυπνοι

Δεν γνωρίζω την κατεύθυνση του συγκεκριμένου κλάδου βραχυπρόθεσμα, ωστόσο η εμπειρία με διδάσκει ότι έχουμε να κάνουμε με μια επώδυνη bear market με συγκλονιστικά ράλι, τα οποία δελεάζουν τους ταύρους και αναγκάζουν τις αρκούδες να καλύψουν τα αρνητικά στοιχήματά τους, πριν εκείνη συνεχίσει την αδυσώπητη πορεία της προς τα κάτω.

Χρόνια μετά από σήμερα, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσης, θα φαίνεται προφανές ότι αυτές οι μετοχές ήταν υπερβολικά υπερτιμημένες. Οι λίγοι επενδυτές οι οποίοι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να αποχωρήσουν όταν αυτές βρίσκονται στην κορυφή ή να κλίνουν προς την short πλευρά στην πορεία τους προς τα κάτω, θα λάβουν επαίνους.

Όλα θα μοιάζουν τόσο εύκολα. Ωστόσο, εν μέσω του πραγματικού γεγονότος, κάθε άλλο παρά εύκολα είναι.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article