10.3 C
Kifissia
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Στις 950 μονάδες διολίσθησε και πάλι το Χρηματιστήριο

Must read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με απώλειες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει πλήρως τις πιέσεις που προκλήθηκαν μετά από τη νέα κλιμάκωση της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, αλλά κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 950 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 949,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 946,45 μονάδων (-0,99%) και 964,33 μονάδων (+0,88%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

Στις 950 μονάδες διολίσθησε και πάλι το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,76%, στις 2.320,15 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.589,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 722,87 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τις 945 μονάδες, οι οποίες στην παρούσα φάση συντηρούν και τη βραχυπρόθεσμη τάση. Βέβαια, μια κατοχύρωση, η οποία είναι επισφαλής της επόμενες ημέρες και όσο μαίνεται η ουκρανική κρίση, μπορεί να τροφοδοτήσει επιθετικούς πωλητές και να δοκιμάσει τη ζώνη των 931-935 μονάδων. Οι 955 και 964 μονάδες είναι οι κοντινές αντιστάσεις στην παρούσα φάση.

Στον FTSE 25, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, ο δείκτης χρησιμοποιεί ως ορμητήριο επίθεσης των αγοραστών την περιοχή που εκτείνεται από τις 2.320 έως τις 2.300 μονάδες. Όσο το επίπεδο αυτό παραμένει άτμητο σε ημερήσιο κλείσιμο, τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια επιβεβαιωμένης διάτρησης των 2.371 μονάδων και κίνησης προς τον επόμενο στόχο των 2.440 μονάδων ή ένα +4,3% από τα τωρινά επίπεδα τιμών (η ανάλυση γραφόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης). Χορηγός της ανοδικής κίνησης είναι ο Fibonacci απλός κινητός μέσος των 21 ημερών.

Νέο μήνυμα αντοχών από το Χρηματιστήριο

Μπορεί το ΧΑ να έχει ικανοποιήσει με τις επιδόσεις του σε μία ακόμη “κρίση” που έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές το τελευταίο δίμηνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εξελίξεις στα σύνορα της Ουκρανίας και οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης δεν έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη Λ. Αθηνών. Και λόγω της φύσης των εξελίξεων, με αντιφατικές δηλώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το κλίμα δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί σύντομα. Την ίδια ώρα, η σημερινή αργία στις ΗΠΑ θα επηρεάσει επίσης το κλίμα στο ΧΑ, δεδομένου ότι αρκετές εντολές κάνουν την εμφάνισή τους από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, είμαστε στη σπάνια φάση που η ελληνική αγορά ουσιαστικά διατηρεί την καλή τεχνική εικόνα της, ενώ οι υπόλοιπες ξένες αγορές κάνουν προσπάθεια να συντηρήσουν τα πρόσφατα χαμηλά τους. Μπορεί να μην βλέπουμε εκροές, μιας και η Ελλάδα συνεχίζει να είναι hot, παρόλα αυτά είναι αρκετά πιθανό αν οι ξένοι δεν καταφέρουν να αναχαιτίσουν τις πωλήσεις και τα παλαιά χαμηλά να δοκιμάσουμε και εμείς χαμηλότερες τιμές. Σε περίπτωση που οι ξένοι καταφέρουν να δώσουν και πάλι αντίδραση φαίνεται ότι είμαστε πρώτη επιλογή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Coca Cola σημείωσε απώλειες 3,15%, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,03%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Jumbo και Aegean. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, η Quest σημείωσε κέρδη 2,45%, με τον Ελλάκτωρ και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με +1,83% και +1,16% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article