Ο χυμός από σέλερι είναι «θαυματουργός» – Τα 6 οφέλη για την υγεία

0
2359

Όταν βλέπουμε μία πιατέλα γεμάτη λαχανικά, αναζητούμε πάντα νόστιμες κόκκινες πιπεριές, καρότα ή ντοματίνια. Πάντα αποφεύγουμε να βάζουμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά στα πιάτα μας και το σέλερι είναι ένα από αυτά.

Το σέλερι είναι ένα λαχανικό που παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από πολλά άλλα λαχανικά. Υπάρχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία από τον χυμό του σέλερι. Το σέλερι είναι ένα πράσινο, τραγανό λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα καρότα και τον μαϊντανό. Γνωστό για την ξεχωριστή του γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το σέλερι χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες, σούπες και σνακ.

Είναι ένα τρόφιμο με λίγες θερμίδες που παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ και C. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε το σέλερι μέρος της καθημερινής μας διατροφής είναι να πίνουμε έναν χυμό από σέλερι νωρίς το πρωί.

Τα 6 οφέλη για την υγεία

  • Προσφέρει ενυδάτωση και ενίσχυση στον οργανισμό
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  • Ενισχύει την πεπτική υγεία
  • Βοηθάει στην διαχείριση του βάρους
  • Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Προσφέρει ενυδάτωση και ενίσχυση στον οργανισμό

Το σέλερι είναι ένα από τα λαχανικά που χαμηλές θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες. «Ο χυμός σέλερι είναι μια καλή πηγή ενυδάτωσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, βοηθώντας στην αναπλήρωση των υγρών στο σώμα. Ο χυμός σέλερι συμβάλλει σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς είναι γεμάτος με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών όπως A, K και C, και διάφορα μέταλλα», λέει ο διατροφολόγος, Avni Kaul.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το σέλερι περιέχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Επιπλέον τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση διάφορων ασθενειών και την γήρανση του δέρματος.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Ενώσεις όπως οι φθαλίδες που βρίσκονται στο σέλερι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στο σέλερι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

Μελέτη που επικεντρώθηκε στο εκχύλισμα σπόρων σέλερι έδειξε επίσης μια θετική σχέση μεταξύ του λαχανικού και της υπέρτασης. Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άτομα, που έπαιρναν 4 κάψουλες με εκχύλισμα σπόρων σέλερι την ημέρα. Στη συνέχεια όλοι εμφάνισαν μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ενισχύει την πεπτική υγεία

Ο χυμός σέλερι μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος καθώς ενεργεί ως φυσικό διουρητικό και βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Οι φυτικές ίνες που περιέχει υποστηρίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Βοηθάει στην διαχείριση του βάρους

Με τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ο χυμός σέλερι θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσθήκη σε ένα σχέδιο διαχείρισης βάρους. Αυτό το λαχανικό παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά χωρίς πολλές θερμίδες.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στον χυμό σέλινου συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και προάγοντας μια λαμπερή επιδερμίδα. Παράλληλα και το νερό που περιέχει το σέλερι ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος. «Η ενυδάτωση από το χυμό σέλινου βοηθά επίσης τη συνολική ενυδάτωση του δέρματος», αναφέρει ο Avni Kaul.

Δεν ξεχνάμε

Ο χυμός σέλερι είναι όπως κάθε άλλος χυμός φρούτων και λαχανικών. Προσφέρει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών αλλά δεν είναι μία μαγική λύση. Μαζί με το σέλερι χρειάζεται πάντα μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες.

Πηγή: FOXreport.gr