17.2 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Με πτώση άνω του 4% ολοκλήρωσε τον Αύγουστο η Wall

Must read

Στο “κόκκινο” για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση και κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν την Τετάρτη οι δείκτες της Wall Street, παρά το θετικό ξεκίνημα, ολοκληρώνοντας τον χειρότερο μήνα τους από τον Ιούλιο, καθώς οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εντείνονται όλο και περισσότερο.

Η αμερικανική αγορά δείχνει να παραμένει εγκλωβισμένη στην πτωτική τροχιά που ξεκίνησε την Παρασκευή, μετά το αυστηρό μήνυμα του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στο οικονομικό συμπόσιο της τράπεζας στο Jackson Hole την Παρασκευή, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την πολιτική της επιθετικής σύσφιξης ακόμη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο πόνο για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Και παρότι η επιβράδυνση που κατέγραψε η αμερικανική αγορά εργασίας ηγείρε κάποιες ελπίδες σήμερα ότι η Fed ενδεχομένως να μετριάσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της και ο κύκλος της επιθετικής σύσφιξης ίσως να πλησιάζει στο τέλος του, οι ελπίδες αυτές τελικά δεν είχαν διάρκεια αφού συνεχίστηκαν και σήμερα οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την ανάγκη περαιτέρω σημαντικής αύξησης των επιτοκίων.

Τις όποιες ελπίδες ήγειραν τα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας του ερευνητικού ινστιτούτο ADP που έδειξαν μεν ότι ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ συνέχισε να προσθέτει θέσεις τον Αύγουστο, αλλά έχοντας επιβραδύνει αισθητά από τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 132.000 τον Αύγουστο μετά την άνοδο του Ιουλίου κατά 270.000, χάνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις της αγοράς που περίμενε επιτάχυνση στις περίπου 300.000 θέσεις.

Η ανακοίνωση της έκθεσης οδήγησε σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών τίτλων των ΗΠΑ, ψαλιδίζοντας την απόκλιση από τους μακροπρόθεσμους, η οποία αποδείχθηκε όμως πρόσκαιρη, με την καμπύλη να παραμένει σταθερά αντεστραμμένη (με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να είναι μεγαλύτερες των μακροπρόθεσμων), σημάδι επικείμενης ύφεσης. Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε εκ νέου στο 3,470%, παρότι νωρίτερα υποχώρησε στο 3,448%, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς κινείται στο 3,179% και του 30ετούς στο 3,282%.

Ωστόσο, την αντίδραση που προκάλεσε στο ταμπλό η πρόσκαιρη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των αμερικανικων ομολόγων εξάλειψε εκ νέου η δήλωση σήμερα της επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ ότι είναι αναγκαίο να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια, προβλέποντας μάλιστα αύξηση του κόστους του ομοσπονδιακού δανεισμού πάνω από το 4% έως τις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, που καθορίζει τι χρεώνουν μεταξύ τους οι τράπεζες για δανεισμό μίας ημέρας και συνδέεται με πολλά καταναλωτικά χρεόγραφα, βρίσκεται σήμερα στο 2,25%-2,5%.

Σύμφωνα με την ίδια τα πραγματικά επιτόκια, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της Fed και του πληθωρισμού, θα πρέπει να “μετακινηθούν σε θετικό έδαφος”.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, παρά το θετικό ξεκίνημα με κέρδη που ξεπέρασαν και το 1% για τον Nasdaq, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασε γρήγορα τον βηματισμό τους, γύρισαν σε αρνητικό έδαφος και παρά τις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις έκλεισαν τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 280,44 μονάδων ή 0,88%, κλείνοντας στις 31.510,43 μονάδες, διευρύνοντας τις απώλειές του σε επίπεδο μήνα στο 4,1%.

Κοντά στο χαμηλό ημέρας και ο S&P 500, ο οποίος με πτώση 0,78% ολοκλήρωσε την ημέρα στις 3.955 μονάδες, με απώλειες σε επίπεδο μήνα 4,2%.

Τη χειρότερη εικόνα τον Αύγουστο κατέγραψε πάντως ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος μετά το -0,56% σήμερα και το κλείσιμο στις 11.816,20 μονάδες, ολοκλήρωσε τον μήνα με πτώση 4,6%.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, μόνο τέσσερις έκλεισαν στο πράσινο κι αυτές με μικρά κέρδη: Amgen (+0,49%), Goldman Sachs (+0,47), McDonald’s (+0,07%) και Walmart (+0,05%). Όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν με απώλειες, με τις Salesforce (-2,22%), Merck (-1,75%) και American Express (-1,72%) να βαρύνουν περισσότερο τον δείκτη.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ξεχώρισε η “βουτιά” σχεδόν 22% που κατέγραψε η μετοχή της Bed Bath & Beyond, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας και περικοπές προσωπικού και κλείσιμο καταστημάτων, αλλά και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article