«Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας» Εγκαίνια απόψε 6/06 της έκθεσης του Αριστείδη Ρωμανού

0
239

«Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας»

Η Estudio Gallery σας προσκαλεί την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00 στα εγκαίνια της έκθεσης του Αριστείδη Ρωμανού,
με τίτλο
«Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας».
Αφίσα Έκθεσης
Η Estudio Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αριστείδη Ρωμανού με τίτλο «Πόλεις της Δυστοπίας – Όραμα Ουτοπίας».

«Ο Αριστείδης Ρωμανός, ως αρχιτέκτονας με γνώσεις και εμπειρία στην πολεοδομία, σχολιάζει το σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις, μέσα από τις εγκαταστάσεις και τα σχέδιά του.

Οι εγκαταστάσεις θυμίζουν comic strip, όπου κάθε διαφορετικό panel αποτελεί και μία αυτόνομη ιστορία. Σε αυτές τις μικρογραφίες της κοινωνίας ο Ρωμανός θρέφει την σχεδόν ηδονοβλεπτική περιέργειά μας και απαντά στο ερώτημα «τι θα γινόταν αν αφαιρούσαμε τις προσόψεις των πυκνοκατοικημένων πολυκατοικιών». Ζώντας, πλέον, αλλοτριωμένοι από τον εαυτό μας και αποξενωμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας, τι θα βλέπαμε, άραγε, αν αφαιρούσε κανείς αυτή την «ασπίδα» ιδιωτικότητας;

Παρατηρώντας τα σχέδια του, αντικρίζουμε ένα δυστοπικό μέλλον που, ίσως μοιάζει αληθινό. Σκιαγραφείται μπροστά μας ένα αστικό περιβάλλον, όπου το όραμα του Le Corbusier για σπίτια-μηχανές στις οποίες ζούμε μέσα, βγαίνει εκτός ελέγχου και, όπως έχει γράψει και ο Άγγελος Τερζάκης, επέρχεται ο «πλήρης εξανδραποδισμός». Βλέπουμε, ακόμα, πολεοδομικούς εφιάλτες, όπου κατασκευάζονται «τεχνητά εδάφη», οι διαφημίσεις κατακλύζουν το οπτικό μας πεδίο και τα «τουριστικά» σημεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε μία μεγάλη καφετέρια.

Ο Αριστείδης Ρωμανός, όμως, με το έντονα ευαίσθητο και παρατηρητικό βλέμμα του, παίζει με την ιδέα της αποστασιοποίησης, συνδυάζοντας στο έργο του στοιχεία ρεαλισμού, παρωδίας, και κωμωδίας, μαζί, ώστε να μας βάλει σε σκέψεις πάνω στην ποιότητα ζωής μας, μέσα από φαινομενικά κοινότοπες, συνηθισμένες και συναισθηματικά ουδέτερες σκηνές.

Η έκθεση στην Estudio Gallery δεν κλείνει χωρίς να γίνει και νύξη στην Ουτοπία, μία αναφορά στην ηρεμία και τη γαλήνη που βγάζει η φύση. Έτσι, ο Αριστείδης Ρωμανός επιτυγχάνει να ισορροπήσει τους προβληματισμούς, τη νοσταλγία και τη μελαγχολία με την ομορφιά και το χιούμορ, μέσα από το σύνολο των έργων του.»

– Μαρία Παπαδοπούλου
Απόφοιτος Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης Α.Σ.Κ.Τ.

 

Εγκαίνια:    Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης:    6 – 14 Ιουνίου 2017
Ωράριο:  Καθημερινά 10:00 – 20:00 και Σ/Κ 12:00 – 19:00