Wall Street: Σε υψηλά 15 μηνών έστειλε τον Nasdaq η υποχώρηση του πληθωρισμού

0
1268

Σε θετικό έδαφος με υπεραπόδοση της τεχνολογίας ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά τις σημερινές συναλλαγές, στον απόηχο της υποχώρησης του πληθωρισμού που έβαλε στο κάδρο το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων της Fed.

Ειδικότερα, έπειτα από ένα διήμερο που είδε τους επενδυτές να στρέφονται προς τα βαριά χαρτιά του Dow Jones, με τη μέτρηση των τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο να επαναφέρει την αισιοδοξία για ολοκλήρωση της νομισματικής σύσφιξης, τα χαρτοφυλάκια επανήλθαν στην “ατμομηχανή” φέτος της αγοράς, τον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με μικρή άνοδο 90 μονάδων ή 0,25% που τον έφερε στις 34.347 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,76% στις 4.472 μονάδες και όπως προαναφέρθηκε, ο Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,15% που τον οδήγησε στις 13.918 μονάδες.

Πρόκειται μάλιστα για το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί εντός του 2023 και γενικότερα υψηλό σχεδόν 15 μηνών, από τον Απρίλιο του 2022.

 

 

Τα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης ηγήθηκαν των συναλλαγών με την Nvidia να συνεχίζει ακάθεκτη το ράλι προσθέτοντας 3,5% στην αξία της, ενώ η Meta κινήθηκε ακόμα καλύτερα με +3,7%.

Microsoft, Amazon, Alphabet ενισχύθηκαν κατά 1,5% περίπου και οι τρεις, ενώ Apple και Tesla σημείωσαν άνοδο από 0,8%.

Από κοντά ακολούθησαν οι τράπεζες, με τις Goldman Sachs και Citigroup να ενισχύονται περί του 1,8%, ενώ σημαντικά κέρδη είδαν και οι περιφερειακές Comerica με +2,7% και Zions Bancorporation με +2,6%.

Στην είδηση της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε νέα επιβράδυνση τον Ιούνιο και υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στο 3% ετησίως από το 4% που είχε προηγηθεί.

Την ίδια ώρα βέβαια, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν μεν σημαντικά υψηλότερα, καθώς το δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας μετρήθηκε στο 4,8%, ωστόσο παρουσίασε σημαντική υποχώρηση από το 5,3% του Μαΐου και την ώρα μάλιστα που η αγορά περίμενε μικρότερη αποκλιμάκωση στο 5%.

“Νομίζω ότι ήταν μία καλή έκθεση” σχολιάζει η Μέγκαν Χόρνμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην Verdence Capital Advisors. “Ο πληθωρισμός κινείται με τον τρόπο που θέλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια”, προσθέτει.

Η ίδια εξηγεί ότι “υπάρχουν ακόμη τρεις περιοχές του πληθωρισμού που η Fed εξετάζει προσεκτικά – ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός των μισθών και ο πληθωρισμός των κατοικιών. Και τα τρία αυτά επίπεδα, παρόλο που μετριάζονται, εξακολουθούν να είναι δυσάρεστα υψηλά”.

Προς το παρόν πάντως, οι επενδυτές θεωρούν δεδομένο ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στη συνάντηση της 26ης Ιουνίου δίνοντας πιθανότητες 92%, ωστόσο η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά για την μεθεπόμενη του Σεπτεμβρίου, με τα σχετικά futures να δίνουν πιθανότητες 80% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τότε.

Τα βλέμματα των επενδυτών αναμένεται να εστιάσουν τώρα στην έκθεση για τον δείκτη τιμών παραγωγού, που δημοσιεύεται αύριο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της εβδομάδας ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, με την αυλαία να ανοίγει με τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup, καθώς και τις BlackRock, PepsiCo και Delta Air.